Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Решение № 54/20.01.2017 г. приемане на предложение от "Холсим кариерни материали" АД, гр. София, за прекратяване по взаимно съгласие на договор за предоставяне на концесия за добив на пясъци и чакъли

Р Е Ш Е Н И Е 54

от  20  януари 2017 година

ЗА приемане на предложение от "Холсим кариерни материали" АД, гр. София, за прекратяване по взаимно съгласие на договор за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – строителни материали – пясъци и чакъли, от находище "Нови силози", област София, сключен на 7 юни 2002 г. между министерския съвет на република българия, представляван от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и "К ариерни материали" АД, гр. София, изменен и допълнен с допълнително споразумение № 1 от 13 юни 2008 г.

На основание чл. 67, ал. 2, т. 4 и чл. 71 от Закона за подземните богатства във връзка с чл. 75, ал. 2, чл. 77 и чл. 78, ал. 1, 2 и ал. 4, т. 1 от Закона за концесиите, чл. 43 от договора за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – строителни материали – пясъци и чакъли, от находище "Нови силози", област София, сключен на 7 юни 2002 г. между Министерския съвет на Република България, представляван от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и "Кариерни материали" АД - гр. София, изменен и допълнен с допълнително споразумение № 1 от 13 юни 2008 г., и мотивирано предложение на министъра на енергетиката

 

М И Н И С Т Е Р С К И Я Т    С Ъ В Е Т

Р Е Ш И:

1. Приема направеното от концесионера "Холсим кариерни материали" АД - гр. София, предложение за прекратяване по взаимно съгласие на договора от 7 юни 2002 г. за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – строителни материали – пясъци и чакъли, от находище "Нови силози", област София, сключен с "Кариерни материали" АД - гр. София, в изпълнение на Решение № 247 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 46 от 2002 г.), изменен и допълнен с допълнително споразумение № 1 от 13 юни 2008 г. в изпълнение на Решение № 804 на Министерския съвет от 2007 г. (ДВ, бр. 106 от 2007 г.).

2. Концесионният договор се прекратява от датата на приемане на дейностите, изпълнени в съответствие с актуализирания проект за рекултивация на кариера за инертни материали "Нови силози", по реда на Наредба № 26 от 1996 г. за рекултивация на нарушени терени, подобряване на слабопродуктивни земи, отнемане и оползотворяване на хумусния пласт (обн., ДВ, бр. 89 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 30 от 2002 г.).

3. Концесионерът не дължи концесионно плащане, както и изпълнение на задължения, свързани с оперативната експлоатация на находището, включително за представяне на годишни работни проекти, отчети за добити количества подземно богатство, отчети за движението на запасите и ресурсите и за представяне на банкови гаранции за изпълнението на паричните задължения по концесионния договор, за периода от 1 януари 2013 г. до изпълнение на дейностите, предвидени в актуализирания проект за рекултивация на кариера за инертни материали "Нови силози".

4. Упълномощава министъра на енергетиката:

4.1. да представлява концедента при прекратяване на концесията.

4.2. да уведоми концесионера за прекратяване на концесионния договор.

5. Министърът на енергетиката да организира предаването и приемането на обекта на концесията в 30-дневен срок от прекратяването на концесионния договор.

6. До предоставянето на находище "Нови силози", област София, на концесия, находището да се управлява от областния управител на област София.

 

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Бойко Борисов

ЗА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА

МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ: /п/ Апостол Михов

отпечатай тази страница