Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Р Е Ш Е Н И Е № 589/17.08.2018 год. ЗА даване на разрешение за прехвърляне изцяло на правата и задълженията по предоставена концесия за добив на – строителни материали – глини, от находище “Блатото”, област Ямбол

Р Е Ш Е Н И Е 589

от 17 август 2018 година

ЗА даване на разрешение за прехвърляне изцяло на правата и задълженията по предоставена концесия за добив на подземни богатства – строителни материали – глини, от находище Блатото, община Стралджа, област Ямбол

На основание чл. 6, ал. 3 и чл. 25, ал. 2 от Закона за подземните богатства, Решение № 600 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 68 от 2004 г.), изменено с Решение № 804 на Министерския съвет от 2007 г. (ДВ, бр. 106 от 2007 г.), и мотивиран доклад на министъра на енергетиката

М И Н И С Т Е Р С К И Я Т    С Ъ В Е Т

Р Е Ш И:

1. Разрешава на “Керамична къща Стралджа” ООД - гр. Стралджа, да прехвърли на “Моние България” ЕООД - гр. София, изцяло правата и задълженията по предоставената концесия за добив на подземни богатства - строителни материали – глини, от находище „Блатото“, община Стралджа, област Ямбол, без да се изменят условията на предоставената концесия.

2. В допълнителното споразумение за прехвърляне изцяло на правата и задълженията по предоставената концесия да се включат задължения за “Моние България” ЕООД - гр. София, за:

2.1. плащане на дължими лихви и неустойки за забавено изпълнение на задължението за концесионно плащане за първото и второто полугодие на 2013 г. и за първото полугодие на 2014 г., на дължимото концесионно плащане за второто полугодие на 2014 г., за първото и второто полугодие на 2015 г., за първото и второто полугодие на 2016 г. и за първото и второто полугодие на 2017 г., на дължимия данък върху добавената стойност (ДДС), плащане на дължимите лихви и неустойки, изчислени към датата на плащане, както и плащане на дължимите неустойки за неизпълнение на непарични договорни задължения, в срок до 30 дни от датата на подписването на допълнителното споразумение.

2.2. представяне на банкова гаранция за изпълнение на паричните задължения по концесионния договор за 2018 г. в размер 30 на сто от концесионното възнаграждение за предходния отчетен период в срок до 10 дни от датата на подписване на допълнителното споразумение.

2.3. сключване на договор за доверителна банкова сметка със специално предназначение за обезпечаване изпълнението на задълженията, свързани с опазването и възстановяването на околната среда и рекултивацията на нарушените от дейността по концесията терени, в срок до 30 дни от датата на подписването на допълнителното споразумение.

3. В срок до 30 дни от датата на сключването на договора по т. 2.3 натрупаната до датата на подписването на допълнителното споразумение сума в размер 7 141,20 лв., представляваща 14/35 части от общия размер на необходимите парични средства, определени в проекта за рекултивация на концесионната площ, внесена от "Керамична къща Стралджа" ООД - гр. Стралджа, по откритата от него доверителна банкова сметка, се превеждат в сметката по т. 2.3.

4. При неизпълнение на задължението по т. 3 в определения срок “Моние България” ЕООД - гр. София, се задължава да внесе в сметката по т. 2.3 сума в размер 7 141,20 лв., представляваща 14/35 части от общия размер на необходимите парични средства, определени в проекта за рекултивация на концесионната площ, в срок до 90 дни от датата на сключването на договора по т. 2.3.

5. Оправомощава министъра на енергетиката:

5.1. Да сключи със страните по т. 1 допълнително споразумение към концесионния договор за прехвърляне на правата и задълженията по предоставената концесия в срок един месец от уведомяването за това решение. Допълнителното споразумение влиза в сила от датата на подписването му.

5.2. Да предприеме действия за едностранно прекратяване на договора за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – строителни материали – глини, от находище “Блатото”, община Стралджа, област Ямбол, при неизпълнение на което и да е от задълженията по т. 2, 3 и 4 от това решение, без да дължи каквото и да е обезщетение или каквито и да са неустойки, включително за неспазено предизвестие, както и да предяви дължимите суми по съдебен ред.

 

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Бойко Борисов

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА

МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ: /п/ Веселин Даков

отпечатай тази страница