Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Р Е Ш Е Н И Е № 588/17.08.2018 год. ЗА приемане на отправено от концесионера предложение за изменение на договор за предоставяне на концесия за добив на строителни материали – мрамори, от находище "Огняново-77", област Пазарджик, сключен на 25 април 2001

Р Е Ш Е Н И Е 588

от  17 август 2018 год.

ЗА приемане на отправено от концесионера предложение за изменение на договор за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – строителни материали – мрамори, от находище "Огняново-77", област пазарджик, сключен на 25 април 2001 г. между министерския съвет на република българия, представляван от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и "Oгняново-K" ад - гр. Пазарджик, изменен и допълнен с допълнително споразумение № 1 от 26 март 2008 г.

На основание чл. 36, ал. 2 от Закона за подземните богатства, Решение № 147 на Министерския съвет от 23 март 2001 г. за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – мрамори, от находище "Огняново-77", област Пазарджик, на "Огняново-К" АД - гр. Пазарджик, изменено с Решение № 804 на Министерския съвет от 2007 г., чл. 3, ал. 2 от концесионния договор и мотивирано предложение на министъра на енергетиката

М И Н И С Т Е Р С К И Я Т    С Ъ В Е Т

Р Е Ш И:

1. Приема отправено от концесионера предложение за изменение на договор за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – строителни материали – мрамори, от находище "Огняново-77", област Пазарджик, сключен на 25 април 2001 г. между Министерския съвет на Република България, представляван от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и "Огняново-К" АД - гр. Пазарджик, изменен и допълнен с допълнително споразумение № 1 от 26 март 2008 г. в изпълнение на Решение № 804 на Министерския съвет от 2007 г. (ДВ, бр. 106 от 2007 г.), чрез продължаване на определения с Решение № 147 на Министерския съвет от 2001 г. (ДВ, бр. 32 от 2001 г.) срок с 15 години считано от 25 април 2021 г.

2. Срокът на концесията се продължава при условията на договора за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – строителни материали – мрамори, от находище "Огняново-77", област Пазарджик, сключен на 25 април 2001 г. между Министерския съвет на Република България, представляван от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и "Огняново-К" АД - гр. Пазарджик, изменен и допълнен с допълнително споразумение № 1 от 26 март 2008 г., и на това решение.

3. В допълнителното споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор да се включат задължения на концесионера за:

3.1. Разработване на актуализиран цялостен работен проект за добив и първична преработка - за срока на продължението на концесионния договор.

3.2. Разработване на актуализиран цялостен проект за ликвидация или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи - за срока на продължението на концесионния договор.

3.3. Предоставяне на безусловна и неотменяема годишна банкова гаранция, обезпечаваща изпълнението на всички задължения по концесионния договор, в т.ч. концесионно плащане, извършване на годишна вноска от обезпечението по чл. 16, ал. 1, т. 2 от договора, данък върху добавената стойност (ДДС), лихви за забавено изпълнение на парични задължения, както и неустойки при неизпълнение на всяко едно непарично задължение или при нарушаване на условие по концесията.

3.4. Ежегодно отчисляване до 31 януари в откритата специална банкова сметка на сума, представляваща 1/15 от стойността на паричните средства за ликвидация или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи, определени в актуализирания цялостен проект за ликвидация или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи - за срока на продължение на концесионния договор.

4. За срока на продължение на предоставената концесия минималният размер на концесионното плащане за всеки отчетен период (шестмесечие) от срока на концесията не може да е по-нисък от сумата, определена на базата на  30 на сто от предвидения средногодишен добив за срока на концесията – 60 525 тона/шестмесечие добити мрамори, и предвидените стойности за единица добито подземно богатство.

5. Оправомощава министъра на енергетиката да уведоми концесионера за решението и да сключи допълнително споразумение с "Огняново-К" АД - гр. Пазарджик, в срок един месец от уведомяването.

 

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Бойко Борисов

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА

МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ: /п/ Веселин Даков

отпечатай тази страница