Акценти

 • Росен Христов: Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията

  Росен Христов: Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията

  "Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията". Това заяви след извънредното заседание на министрите на енергетиката в Брюксел служебният министър Росен Христов. По думите му на днешния форум са приети мерки за стабилизиране на пазара на електроенергия. "В момента в България действа система за компенсиране цените на тока, която се финансира изцяло от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. Идеята е към този фонд да се прибавят приходите от частните компании, които влизат в този списък. Смятам, че тази стъпка е правилна и справедлива", каза Христов. Относно темата за таван на цената на газа той разясни, че спорът е бил дали той да се отнася само за руския или въобще върху газа, който се купува в Европа. "Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, то трябва да бъде обща за всичкия газ и налагане на рамки само за руския газ ще представлява реално санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара. ЕК взе под внимание всички коментари и продължават да работят по конкретни мерки, които ще бъдат обсъждани и евентуално гласувани на следващо заседание", добави министър Христов.

  прочети повече
 • Министрите на енергетиката и на околната среда изискаха план за справяне със замърсяването на ТЕЦ "Марица 3" и "Брикел"

  Министрите на енергетиката и на околната среда изискаха план за справяне със замърсяването на ТЕЦ "Марица 3" и "Брикел"

  По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов в Министерството на енергетиката днес се проведе среща с ръководството на ТЕЦ „Марица 3“ и ТЕЦ „Брикел“, както и с екип на МОСВ, начело с министър Росица Карамфилова. Темата бе изисканият от двете министерства план за справяне с регистрираните превишения на нормите за качество на въздуха, за което принос имат двете предприятия. „Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо и чрез предизборни протести. Има ясен комплекс от мерки, които могат да доведат до влизане в определените норми, ако не – ще бъдем принудени да преминем към затваряне“, заяви министър Христов. „Не искаме да се стига до затваряне, но няма да правим компромис с ежедневните проверки и спазването и прилагането на закона“, категорична бе министър Карамфилова.

  прочети повече
 • Министър Христов: Нарушенията на ТЕЦ "Марица 3" застрашават цялата ни енергийна система

  Министър Христов: Нарушенията на ТЕЦ "Марица 3" застрашават цялата ни енергийна система

  "Спирането заради еко нарушения на малка мощност като ТЕЦ "Марица 3" няма да повлияе на енергийния баланс в страната, но при продължаваща такава порочна практика сме изправени пред огромния риск да спрат 30% от енергийните ни мощности". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред медиите днес на съвместна пресконференция с министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. Той припомни, че в края на миналата седмица в района на Димитровград са констатирани 8 превишения на нормите за серен диоксид във въздуха, което застрашава страната с отпадане на правото за дерогация по тези изисквания, при които работят въглищните централи в региона. Според тях България има разрешение за 24 средночасови превишения годишно, а до момента са отчетени 23 и то преди края на 2022 г. "Само още две - и дерогацията може да бъде отменена", предупреди Росен Христов. По думите му негативните последици от екологичните нарушения са опасни не само за здравето на хората, но представляват огромен риск за цялата ни енергийна система и ще са с тежък социален резултат. На въпрос за евентуален режим на тока в тази ситуация министърът на енергетиката отговори, че съвместно са взети всички необходими мерки и се информират ангажираните институции, включително КЕВР и прокуратурата, така че мощности като "Марица 3" и "Брикел" да бъдат задължени да работят в нормални параметри. По думите му от двете министерства са направени предписания.

  прочети повече

Новини

Министър Росен Христов ще обсъди с колеги възможностите за регионално сътрудничество в областта на природния газ

Министър Росен Христов ще обсъди с колеги възможностите за регионално сътрудничество в областта на природния газ

Министърът на енергетиката Росен Христов участва в петото издание на международна конференция, посветена на енергийната сигурност. Във форума, който бе открит днес в Букурещ, Румъния, участие ще вземат над 10 енергийни министри, представители на европейските институции и енергийния сектор. Министър Христов ще обсъди с колеги възможностите за регионално сътрудничество в областта на енергетиката и по-конкретно природния газ. В двата дни на конференцията ще бъдат разисквани актуалните предизвикателства с акцент върху сигурността на доставките, диверсификация на маршрути, пазарни модели и реформи, енергиен преход и стимули за инвестиции.

още

Актуални теми

България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика

България се присъедини към становището на 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия в подкрепа на ядрената енергетика. В съвместна статия участниците в инициативата призовават Европейската комисия да включи ядрената енергия в политиките на Зелената сделка и плана REPowerEU. Според тях включването на ядрената енергия в таксономията на ЕС е жизненоважно за справяне с изменението на климата и повишаване на енергийната независимост. Това ще осигури възможност за устойчиво финансиране на проекти от областта на ядрената енергетика в бъдеще. Участниците в инициативата отбелязват, че, наред с възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия има потенциала да формира основата на европейската безвъглеродна енергийна система. Като следваща стъпка ЕК следва да актуализира Илюстративната програма за ядрената енергетика (PINC) в съответствие с член 40 от Договора за Евратом.

още

За обществено обсъждане

Антикорупция

Контакти

Адрес: София, 1000, ул. "Триадица" 8, Tел.: +359 2 9263 152

Е-мейл: e-energy@me.government.bg; Пишете ни

Пресцентър: Тел.: +359 2 9263 116,

+359 2 9263 288, +359 2 9263 304; press.energy@me.government.bg