Акценти

 • Министерският съвет предостави дерогация от ограниченията за руски доставки за АЕЦ "Козлодуй", свързани с военните действия в Украйна

  Министерският съвет предостави дерогация от ограниченията за руски доставки за АЕЦ "Козлодуй", свързани с военните действия в Украйна

  Министерският съвет одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части, материали и услуги във връзка с войната в Украйна. Правителството предостави дерогация, за да може АЕЦ "Козлодуй" да закупи необходимите материали и резервни части, така че да се обезпечат планираните годишни ремонти и експлоатацията на атомната централа.

  прочети повече
 • Министерството на енергетиката представи добри практики за енергоспестяване и енергийна ефективност

  Министерството на енергетиката представи добри практики за енергоспестяване и енергийна ефективност

  Министерството на енергетиката бе домакин на семинар на тема: "Инструменти и добри практики за реализиране на целите за енергоспестяване и енергийна ефективност". В събитието, което бе открито от министър Христов, участваха представители на областни и общински администрации от цялата страна, както и множество международни гости и лектори. "В България се говори твърде малко за енергийна ефективност, a това е направление, което допринася за декарбонизацията и енергийната сигурност на страната", заяви енергийният министър. Той подчерта, че повишаването на енергийната ефективност е актуална тема в Европа и повечето държави работят много активно в това направление.

  прочети повече
 • Росен Христов: Енергетиката съдейства за конкурентоспособността на икономиката в криза

  Росен Христов: Енергетиката съдейства за конкурентоспособността на икономиката в криза

  "През изминалата година енергетиката е осъществила износ на повече от 12 тераватчаса електроенергия за около 3 млрд. евро. Това превръща сектора в един от най-големите износители в страната, благодарение на който стана възможно изплащането на компенсации заради високите цени на електроенергията. Така секторът има сериозно влияние за запазване конкурентоспособността на цялата икономика." Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по време на официалното представяне на новата енергийна стратегия на страната 2023 – 2053 г. В събитието участваха президентът Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев, министри, депутати, експерти.

  прочети повече

Новини

Росен Христов ще постави въпроса за скъпия газ в Чирен на европейско ниво

"През седмицата президентът Румен Радев, на последната среща на високо ниво, повдигна въпроса за компенсиране на скъпия газ в Чирен пред европейските лидери. Аз ще поставя темата на предстоящото заседание на енергийните министри в Брюксел". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти. Той припомни, че от няколко седмици функционира работна група с всички засегнати страни, сред които асоциации на търговците на газ, както и държавната Булгаргаз. По думите му, след като е изработен механизъм, той ще бъде съгласуван с Европейската комисия, така че страната ни да има сигурност, че отговаря на условията и не е нерегламентирана държавна помощ.

още

Актуални теми

Становище по екологична оценка № 3-2/2023 г., за изменение и допълнение на програма „Развитие на регионите 2021-2027 г.“, включващо нови приоритети, разработени чрез Териториалните планове за справедлив преход

На основание чл. 27, ал. 1, т.1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми, МЕ публикува Становище по екологична оценка № 3-2/2023 г., за изменение и допълнение на програма "Развитие на регионите 2021-2027 г.", включващо нови приоритети, разработени чрез Териториалните планове за справедлив преход на Република България за регионите от ниво NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини) Кюстендил и Перник.

още

За обществено обсъждане

Антикорупция

Контакти

Адрес: София, 1000, ул. "Триадица" 8, Tел.: +359 2 9263 152

Е-мейл: e-energy@me.government.bg; Пишете ни

Пресцентър: Тел.: +359 2 9263 116,

+359 2 9263 288, +359 2 9263 304; press.energy@me.government.bg