Акценти

 • Министър Николов: В бъдеще електроенергията все по-често ще се произвежда там, където се консумира

  Министър Николов: В бъдеще електроенергията все по-често ще се произвежда там, където се консумира

  Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на XIII Зелен форум – трансформация от хората за хората, организиран от списание „Мениджър“. Министър Николов обърна внимание върху сериозността на проблема със загубите по мрежата, който би се решил, ако мястото на производство е близко до мястото на потребление на електроенергията. В България в момента загубите са около 8%, които, ако бъдат спестени, това е сравнимо с производството на още един ядрен блок, посочи енергийният министър.

  прочети повече
 • Поздрав от министъра на енергетиката Александър Николов по случай деня на енергетика

  Поздрав от министъра на енергетиката Александър Николов по случай деня на енергетика

  В този празничен момент бих искал да отправя своята благодарност към всеки от вас за всеотдайните ви усилия за развитието на енергийния отрасъл в Република България! Вашият труд за гарантиране стабилното и надеждно енергоснабдяване на потребителите в днешните кризисни времена заслужава респект и уважение. Без вашата подкрепа предизвикателствата, които поставят пред нас кризата с високите енергийни цени, войната в Украйна и необходимостта от реална диверсификация на енергийните доставки, биха останали без отговор. Уверен съм, че само благодарение на общите ни усилия и приноса на всеки един от вас, успяваме да отговорим достойно на тази трудна задача. Затова нека всички днес посрещнем празника със самочувствие, че можем да осигурим на българското общество стабилен, сигурен и прозрачно работещ енергиен отрасъл.

  прочети повече
 • Съобщение до медиите

  Съобщение до медиите

  Mинистърът на енергетиката Александър Николов потвърждава, че в изпълнение на решението на политическа партия "Има такъв народ", ще подаде оставката си в понеделник. С оглед на появилите се публикации относно причините за този акт, уточняваме, че всички медийни интерпретции, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са чиста проба спекулации. Оставката на министър Николов е политическо решение. В същото време като принципал на министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с "Газпром".

  прочети повече

Новини

Зам.-министър Николов пред донорите на фонд "Козлодуй": Правим всичко възможно за бързата рехабилитация на "Белмекен-Сестримо-Чаира"

Зам.-министър Николов пред донорите на фонд "Козлодуй": Правим всичко възможно за бързата рехабилитация на "Белмекен-Сестримо-Чаира"

ПАВЕЦ "Чаира" има изключително значение за сигурността на електроенергийната система на България като най-големия балансиращ капацитет и НЕК полага максимални усилия да завърши проекта възможно най-скоро, за да се пусне в експлоатация хидроенергийният комплекс "Белмекен-Сестримо-Чаира". Това каза зам.-министърът на енергетиката Данаил Николов пред Асамблеята на донорите на Международен фонд "Козлодуй", която се проведе в Лондон. В срещата участваха представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (администратор на средствата по фонда) и на Европейската комисия в лицето на заместник генералния директор на дирекция "Енергетика" Масимо Гариба, неговия заместник Ян Панек, Валентин Шайдер, отговарящ за МФК в ЕБВР, и др. От българска страна присъстваха също изпълнителният директор на НЕК ЕАД инж. Мартин Георгиев и експерти от ДП РАО. По видеоконферентна връзка заседанието се водеше от зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов, програмен координатор на МФК от България, включиха се и служители от Министерството на енергетиката и от ДП РАО.

още

Актуални теми

Често задавани въпроси за компенсациите в енергетиката

По правителствената програмата за компенсиране на потребителите на електроенергия, които са на свободния пазар, не се предвижда процедура за кандидатстване. Компенсирането става автоматично и по силата на подписаните за целта договори между Министерството на енергетиката и доставчиците на електроенергия, като се приспада съответната част за компенсиране от сумата за плащане по фактурите. По тези договори се превеждат и предоставените бюджетни средства за помощта според подадените данни за фактуриране на консумираната електроенергия. Информация за подписаните договори се публикува своевременно на интернет страницата на министерството и във фейсбук профила му. Аналогичен е редът и при компенсирането на битовите потребители на природен газ – чрез приспадане на съответната сума по фактурата на клиента.

още

За обществено обсъждане

Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане промени в наредбата за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи

Измененията в наредбата се налагат поради продължаващото внедряване на системи за дистанционно управление на подстанции на ЕСО ЕАД, докато в съществуващата нормативна уредба липсва определение на понятието „опорен пункт на ЕСО“. Включването на това понятие в наредбата ще създаде правно-нормативна легитимация на обектите, с които се осъществява дистанционно управление в подстанциите на ЕСО ЕАД, които са без оперативен дежурен персонал.

още

Антикорупция

Контакти

Адрес: София, 1000, ул. "Триадица" 8, Tел.: +359 2 9263 152

Е-мейл: e-energy@me.government.bg; Пишете ни

Пресцентър: Тел.: +359 2 9263 220, +359 2 9263 116,

+359 2 9263 288, +359 2 9263 304; press.energy@me.government.bg