Акценти

 • Министър Христов: "Булгаргаз" смени изцяло подхода за доставка на газ и това спестява 200 млн. лв. месечно

  Министър Христов: "Булгаргаз" смени изцяло подхода за доставка на газ и това спестява 200 млн. лв. месечно

  "Булгаргаз" смени изцяло подхода за доставка на природен газ и резултатите са налице: при търговите процедури, които се провеждат в момента, цените са наполовина по-ниски в сравнение с тези, постигнати при преговорите, водени от предходното правителство. Това позволи днес "Булгаргаз" да актуализира прогнозата цена за м. ноември на 130 лв/мвтч., което е значително намаление в сравнение с обявената преди – 166 лв/мвтч. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов в съвместно изявление пред медиите заедно с изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева. По думите на енергийния министър промяната в подхода на договаряне е довела до спестяване на 200 млн. лв. за м. ноември – разликата между борсовите цени, по които е купувала компанията при директните преговори и постигнатата при търговете в момента.

  прочети повече
 • Министър Христов: Регулираният пазар на електроенергия да продължи максимално дълго

  Министър Христов: Регулираният пазар на електроенергия да продължи максимално дълго

  Искаме регулираният пазар на електричество да продължи максимално дълго. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов, който представи мерки за справяне с предизвикателствата, предизвикани от високите енергийни цени. Той подчерта, че все още се правят различни симулации и изчисления за средното потребление на битовите потребители през различните месеци, като крайната цел е разходите за отопление, независимо от вида енергия, да бъдат приблизително еднакви. Министерството на енергетиката ще предложи битовите потребители да заплащат използваната от тях електроенергия по регулирани цени в рамките на 800 квтч месечна консумация. Над това количество електроенергията да се заплаща по пазарни цени.

  прочети повече
 • Росен Христов: Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията

  Росен Христов: Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията

  "Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията". Това заяви след извънредното заседание на министрите на енергетиката в Брюксел служебният министър Росен Христов. По думите му на днешния форум са приети мерки за стабилизиране на пазара на електроенергия. "В момента в България действа система за компенсиране цените на тока, която се финансира изцяло от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. Идеята е към този фонд да се прибавят приходите от частните компании, които влизат в този списък. Смятам, че тази стъпка е правилна и справедлива", каза Христов. Относно темата за таван на цената на газа той разясни, че спорът е бил дали той да се отнася само за руския или въобще върху газа, който се купува в Европа. "Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, то трябва да бъде обща за всичкия газ и налагане на рамки само за руския газ ще представлява реално санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара. ЕК взе под внимание всички коментари и продължават да работят по конкретни мерки, които ще бъдат обсъждани и евентуално гласувани на следващо заседание", добави министър Христов.

  прочети повече

Новини

Министърът на енергетиката представи в Турция възможностите за инвестиции в страната ни

Министърът на енергетиката представи в Турция възможностите за инвестиции в страната ни

Министърът на енергетиката Росен Христов посети високотехнологичен завод за соларни панели в Турция на компанията Smart solar technologies, която се занимава и с проектиране и строителство на соларни паркове. Той разгледа производствения процес, който ангажира над 800 човека и е фокусиран до най-малкия детайл. В разговор с изпълнителния директор на компанията Халил Демирдаг Христов представи възможностите и предимствата на страната ни за инвестиции в сферата на производството на зелена енергия. По думите му то е сред приоритетите на сегашното ръководство на Министерството на енергетиката. "В България имаме нужда точно от такива високотехнологични производства, които акцентират на качеството.

още

Актуални теми

България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика

България се присъедини към становището на 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия в подкрепа на ядрената енергетика. В съвместна статия участниците в инициативата призовават Европейската комисия да включи ядрената енергия в политиките на Зелената сделка и плана REPowerEU. Според тях включването на ядрената енергия в таксономията на ЕС е жизненоважно за справяне с изменението на климата и повишаване на енергийната независимост. Това ще осигури възможност за устойчиво финансиране на проекти от областта на ядрената енергетика в бъдеще. Участниците в инициативата отбелязват, че, наред с възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия има потенциала да формира основата на европейската безвъглеродна енергийна система. Като следваща стъпка ЕК следва да актуализира Илюстративната програма за ядрената енергетика (PINC) в съответствие с член 40 от Договора за Евратом.

още

За обществено обсъждане

МЕ предлага за обществено обсъждане за обществено обсъждане Проект на Наредба за обследване за енергийна ефективност, сертифициране и оценка на енергийните спестявания на сгради

Основната цел, която се поставя с приемането на Наредбата, е документът да бъде приведен в съответствие с изискванията на ЗЕЕ (Закона за енергийна ефективност), с техническите изисквания на наредбата по чл. 31, ал. 4 и с наредбата по чл. 56 от ЗЕЕ. Така ще се се осигури завършеност на процеса на нормативна осигуреност за изпълнение програмите за енергийна ефективност по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България (НПВУ), оперативните и други програми.

още

Антикорупция

Контакти

Адрес: София, 1000, ул. "Триадица" 8, Tел.: +359 2 9263 152

Е-мейл: e-energy@me.government.bg; Пишете ни

Пресцентър: Тел.: +359 2 9263 116,

+359 2 9263 288, +359 2 9263 304; press.energy@me.government.bg