Акценти

 • Министерството на енергетиката представи добри практики за енергоспестяване и енергийна ефективност

  Министерството на енергетиката представи добри практики за енергоспестяване и енергийна ефективност

  Министерството на енергетиката бе домакин на семинар на тема: "Инструменти и добри практики за реализиране на целите за енергоспестяване и енергийна ефективност". В събитието, което бе открито от министър Христов, участваха представители на областни и общински администрации от цялата страна, както и множество международни гости и лектори. "В България се говори твърде малко за енергийна ефективност, a това е направление, което допринася за декарбонизацията и енергийната сигурност на страната", заяви енергийният министър. Той подчерта, че повишаването на енергийната ефективност е актуална тема в Европа и повечето държави работят много активно в това направление.

  прочети повече
 • Росен Христов: Енергетиката съдейства за конкурентоспособността на икономиката в криза

  Росен Христов: Енергетиката съдейства за конкурентоспособността на икономиката в криза

  "През изминалата година енергетиката е осъществила износ на повече от 12 тераватчаса електроенергия за около 3 млрд. евро. Това превръща сектора в един от най-големите износители в страната, благодарение на който стана възможно изплащането на компенсации заради високите цени на електроенергията. Така секторът има сериозно влияние за запазване конкурентоспособността на цялата икономика." Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по време на официалното представяне на новата енергийна стратегия на страната 2023 – 2053 г. В събитието участваха президентът Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев, министри, депутати, експерти.

  прочети повече
 • Булгаргаз и Боташ подписаха споразумение за достъп до газопреносната мрежа и терминалите за втечнен газ в Турция

  Булгаргаз и Боташ подписаха споразумение за достъп до газопреносната мрежа и терминалите за втечнен газ в Турция

  В присъствието на министрите на енергетиката на България и Турция Росен Христов и Фатих Дьонмез в Министерския съвет бе подписано споразумение, чрез което „Булгаргаз“ ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания Боташ. В допълнение към газопроводите, това са и пет терминала за втечнен природен газ, с които разполага турската компания. Споразумението е със срок 13 години. То осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м. газ годишно между двете държави през този период.

  прочети повече

Новини

Министър Росен Христов посети Предприятие ВЕЦ на НЕК ЕАД

Министър Росен Христов посети Предприятие ВЕЦ на НЕК ЕАД

Министърът на енергетиката Росен Христов посети централното управление на предприятие „Водноелектрически централи“ на НЕК в Пловдив, където се проведе среща със служители и представители на синдикалните организации. Това е първото посещение на енергиен министър в централата на предприятието. В рамките на своето посещение министър Христов имаше възможност да се запознае и с дейността на развойно-ремонтната база в предприятието. По време на срещата изпълнителният директор на Национална електрическа компания инж. Мартин Георгиев представи визията за развитие на предприятието, включително планове за модернизация и подобряване на различни аспекти от дейността.

още

Актуални теми

Становище по екологична оценка № 3-2/2023 г., за изменение и допълнение на програма „Развитие на регионите 2021-2027 г.“, включващо нови приоритети, разработени чрез Териториалните планове за справедлив преход

На основание чл. 27, ал. 1, т.1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми, МЕ публикува Становище по екологична оценка № 3-2/2023 г., за изменение и допълнение на програма "Развитие на регионите 2021-2027 г.", включващо нови приоритети, разработени чрез Териториалните планове за справедлив преход на Република България за регионите от ниво NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини) Кюстендил и Перник.

още

За обществено обсъждане

Антикорупция

Контакти

Адрес: София, 1000, ул. "Триадица" 8, Tел.: +359 2 9263 152

Е-мейл: e-energy@me.government.bg; Пишете ни

Пресцентър: Тел.: +359 2 9263 116,

+359 2 9263 288, +359 2 9263 304; press.energy@me.government.bg