Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Зам.- министър Божков: От датата на встъпване на служебното правителство няма укрити аварии в енергийната система

свали снимката

Аварията във ВЕЦ "Цанков камък" не влияе на сигурността на енергийната система и на потреблението на електрическа енергия

"От датата на встъпване в длъжност на служебното правителство няма укрити аварии в енергийната система на България". Това каза заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков днес на брифинг пред медиите. Той определи като манипулативна и неточна излязлата информацията за събитието във водноелектрическата централа "Цанков камък".

По неговите думи във ВЕЦ "Цанков камък" е настъпила повреда в напорния водопровод на централата, вследствие на откъсната табла от бързопадащ савак.  "Подобен тип авария не влияе по никакъв начин на сигурността на енергийната система и на нормалното потребление на електрическа енергия", категоричен бе заместник-министърът. Той подчерта, че изключването на 85 мегавата от  водноелектрическата централа "Цанков камък" се компенсира с вторично или третично регулиране на честотата и обменните мощности. Веднага след настъпване на аварията е започнат непланов ремонт и работата по отстраняване на проблема е в ход.

отпечатай тази страница