Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система свали снимката

България и Министерството на енергетиката в частност са готови да помогнат на Украйна при възстановяването на електроенергийната й система, пострадала от военните действия в страната. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов във видеоконферентен разговор със своя украински колега Герман Галушченко. По думите на Малинов бързите, навременни и целенасочени усилия в този процес са от особена важност с оглед успешната подготовка на украинската страна за следващия зимен сезон. Чрез посолството на Украйна в България нашата страна вече е получила списък с необходимото оборудване и се очаква в най-кратки срокове той да бъде приоритизиран, стана ясно по време на разговора. Това е от особена важност за постигане на най-добра ефективност в помощта за украинската страна.

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко. Отлично разбираме важността на този процес и ще положим всички усилия да го ускорим максимално, заяви Малинов.

Двамата министри дискутираха и перспективите след спирането на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на следващата година. Министър Малинов информира своя колега за възможността „Булгаргаз“ да осъществява доставки на втечнен природен газ през терминалите в Гърция и Турция и предложи на своя колега създаването на съвместна работна група, която да координира този процес. По думите  на министър Малинов в ЕС е налице реална солидарност за това, че е необходимо да се запазят в добро състояние както активите за транспорт на природен газ, така и тези за съхранение. Това е ключово за сигурността на енергийната система, изтъкна министър Малинов.

 

отпечатай тази страница