Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Ситуацията в Гълъбово постепенно се нормализира

Очаква се електричеството да бъде възстановено още тази вечер

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на държавното въгледобивно предприятие "Мини Марица-изток" Андон Андонов посетиха един от най-засегнатите от наводненията градове – Гълъбово.

Отводняването на подстанция Гълъбово, която осигурява електрозахранването на гарда и няколко региона, продължава, увери министър Петкова.

Във връзка с бедственото положение на територията на община Гълъбово и в резултат на работата на кризисния щаб в града, ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД веднага реагира с техника и реконструкция на  собствените си електропроводи с цел осигуряване на електричество за останалите без ток села в общината.

За изграждането на кръговата дига са осигурени хора и са предоставена фадроми, булдозери и чакъл. Очаква се всички ангажирани с изграждането на дигата да работят денонощно, за да се осигури най-бързо възможност за изпомпване на водите и подсушаване на съоръженията. Допълнителни затруднения тази нощ се очакват от възобновените валежи през последния час.

Преустройство на електропровод от подстанция в рудник "Трояново-3" на "Мини Марица-изток" ЕАД ще осигури възможност за захранване с електроенергия на селата останали без ток през последните два дни и на част от град Гълъбово.

Днес през целия ден специалистите на въгледобивното дружество работиха по реконструкция на електропровод, чрез която да се свържат с електропровод, собственост на EVN.  Целта беше да се осигури второ електрозахранване, с което да се разреши проблемът с подаването на еленергия към засегнатите села в община Гълъбово.  В 19.30 часа от страна на "Мини Марица-изток" ЕАД бяха изпълнени всички необходими действия по свързването на двата елпровода. Очаква се електричеството да бъде подадено тази вечер.

Ситуацията в област Видин продължава да е тежка. Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов се срещна с представители на ЕСО, ЧЕЗ и ДКЕВР, които са на място и следят обстановката постоянно. По думите на Павлов екипите работят в отлична координация и до края на вечерта електрозахранването ще бъде възстановено към максимален брой населени места. Изпратена е техника от АЕЦ "Козлодуй", която и утре ще продължи да съдейства при отстраняване на основната повреда по далекопровода "Скалите".

отпечатай тази страница