Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Сътрудничеството между България и Турция ще съдейства за гарантиране на енергийната сигурност в региона

Сътрудничеството между България и Турция ще съдейства за гарантиране на енергийната сигурност в региона свали снимката

Задълбочаването на сътрудничеството между Република България и Република Турция има огромен потенциал да съдейства за гарантиране на енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа. Около това се обединиха по време на среща министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Мехмет Саит Уянък.

"Турция е един от ключовите партньори на България в областта на енергетиката. Гарантирането на енергийната сигурност за региона и диверсификацията на източниците са общи приоритети, по които ще продължим съвместната си работа", подчерта министър Малинов пред посланик Уянък. "След спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия, ще се увеличи необходимостта от енергийни доставки за региона през терминалите за втечнен газ в Турция", каза още Малинов. По време на срещата бе отбелязано, че компаниите Булгаргаз и Боташ продължават разговорите във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 г. С него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ". Посланик Уянък изрази готовност да съдейства за продължаване на конструктивния диалог между двете страни с цел постигане на оптимални резултати.

Двамата обсъдиха и ролята на развитието на сътрудничеството в областта на развитието на електроенергийните системи на двете страни. Те отбелязаха потенциала за пренос на зелена енергия за европейския пазар. Министър Малинов разговаря с посланик Уянък и за развитието на ядрения сектор в България като отбеляза предприетите действия по изграждане на нови ядрени мощности. "Страната ни разполага с 50 годишен опит в експлоатацията на ядрена централа, готови сме на предоставим опит и експертиза при необходимост на турските си колеги", допълни Малинов.

Министър Малинов и посланик Уянък изразиха готовност през идните месеци да се подпише меморандум за насърчаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката между България и Турция.  

 

отпечатай тази страница