Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Росен Христов: Приемаме Гърция като наш важен партньор в енергетиката

свали снимката

Българският министър бе гост на стартиране изграждането на електроцентрала в Александруполис

"Енергийната криза в Европа налага още по-тясно сътрудничество и общи усилия между България и Гърция. Това ни сближи допълнително, така че да си партнираме в много проекти и политики. Гърция е наш партньор не само заради географското разположение, но и заради сходните ни виждания как да развиваме енергетиката в региона". Това заяви пред медии министърът на енергетиката Росен Христов, който бе гост на официалното стартиране на проект за изграждане на газова електроцентрала в Александруполис, Гърция.
Той даде пример за сътрудничеството между България и Гърция при приемането на политики на европейско ниво, с цел стабилизиране пазара на газ. По думите му и двете страни могат да постигнат много повече като партньори, отколкото като конкуренти. Министър Христов обяви, че след разговори с гръцкия му колега Костас Скрекас, съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис - Бургас. Специален гост на събитието бе министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, който в речта си подчерта доброто сътрудничество с България в сферата на енергетиката.

Реализацията на електроцентралата в Александруполис е съвместен проект на гръцката енергийна компания PPC, ДЕПА и компанията Копелузос груп. Газът за централата ще бъде от новостроящия се терминал за втечнен газ в Александруполис, в който България има 20 процента дялово участие и резервиран капацитет от 1 милиард кубични метра на година.

отпечатай тази страница