Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Малинов: Агенцията за търговия и развитие на САЩ е надежден партньор на българската страна за постигане на енергийна трансформация

Министър Малинов: Агенцията за търговия и развитие на САЩ е надежден партньор на българската страна за постигане на енергийна трансформация свали снимката

„Благодарение на активното сътрудничество между българската страна и Агенцията за търговия и развитие на Съединените американски щати (USTDA) ще продължим да реализираме целите на енергийната трансформация. Работата с надежден и пълноценен партньор като USTDA, чиято експертиза и професионализъм са безспорен капитал, е от ключово значение за развитието на българската енергетика“. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на среща с директорa на USTDA г-жа Ено Т. Ебонг и извънредния и пълномощен посланик на САЩ у нас Н. Пр. Кенет Мертен.

Във връзка с подписания днес договор за предпроектно проучване между „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД и USTDA министър Малинов подчерта пред директор Ебонг, че значението на енергийния коридор Изток-Запад ще е решаващо за пазарите в региона. По думите му предпроектното проучване трябва да бъде изготвено в най-кратки срокове. „Реализацията на проекта  Изток-Запад, който ще свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия, ще позволи пренос на повече електроенергия за региона, включително и от проектите в Северна Африка и Каспийския регион“, подчерта Малинов.

„Разчитаме отличното сътрудничество между България и USTDA да продължи и да изпълним всички съвместни проекти, по които работим за позеленяване на българската икономика. Директор Ебонг изрази пред министър Малинов високата си оценка на  възможността за подкрепа на българския енергиен отрасъл.  

отпечатай тази страница