Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Росен Христов: Пожарът до ММИ не е засегнал рудника

свали снимката

Министърът на енергетиката провери на място ситуацията

Възникналият преди няколко дни пожар в близост до "Мини Марица-изток" ЕАД не е засегнал нито рудниците от комплекса, нито техниката, нито персонала, установи при проверка на място министърът на енергетиката Росен Христов. По думите му производственият процес не е бил застрашен от пожара. Според него най-вероятно става въпрос за незаконно запалени стърнища, но предстои специализираните органи да изяснят конкретните причини.

Ситуацията беше овладяна още късно вечерта в неделя. Трудът на работниците и техниката в предприятието не бяха застрашени, нито беше възпрепятствано производството, подчерта и изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД инж. Илза Чинкова.

На журналистически въпрос за бъдещето на мините в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост, министърът отговори, че това е в правомощията на вицепремиера Атанас Пеканов. Енергийният министър подчерта пред журналисти, че Министерството на енергетиката твърдо стои зад целите за намаляване на парниковите емисии и работи по разработването на проекти за постигането им, така че да се запази енергийната сигурност на страната и региона и да се намали негативния социален и икономически ефект.

отпечатай тази страница