Росен Христов: До края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ - Чаира, то е важно за България и региона

Росен Христов: До края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ - Чаира, то е важно за България и региона свали снимката

Министърът на енергетиката посети хидрокаскадата "Белмекен-Сестримо-Чаира" 

В събота министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев посетиха ходрокаскадата "Белмекен-Сестримо-Чаира". В ПАВЕЦ - Чаира, която в момента не работи, Христов се запозна с детайли от процеса на рехабилитация на съоръженията на централата, както и проблемите, довели до нейното спиране. "Централата има изключително важна роля за балансирането на електроенергийната система на страната. По този начин се обезпечава стабилността и сигурността на електроенергийната система на България и региона. Затова е важно да се направи всичко възможно централата да заработи отново”, каза министър Христов. По думите му до края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ - Чаира, като то е важно не само за България, но и за региона. 

От месеци се водят няколко паралелни разследвания, които трябва да установят причините за аварията там. Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев уточни, че вече е взета проба от метала, която ще бъде изследвана и в началото на декември трябва да са ясни резултатите за неговите свойства, а оттам и стъпките, които трябва да се предприемат за усилване, ако такова е възможно.

отпечатай тази страница