Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката поиска от електроразпределителните дружества информация за периодите на отчитане

Министерството на енергетиката поиска от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец. Искането се налага във връзка със зачестили запитвания на граждани в Министерството, които съдържат съмнения, че получените от електроразпределителните дружества фактури през м. ноември т.г. са необосновано завишени.

Припомняме, че съгласно правилата за измерване на количеството електрическа енергия, периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни.

От "ЧЕЗ Разпределение България" АД посочват, че следват стриктно нормативните изисквания и за м. ноември само 0.1% от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет. В получената от "Енерго-про Мрежи" АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028%. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни. От EVN информират, че 0.56% от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метереологични условия или други обективни причини.

Министерството на енергетиката ще предостави на ЕРП-та всички конкретни сигнали на граждани за извършване на проверки и ще следи за резултатите от тях.

отпечатай тази страница