Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: С изпълнението на проектите по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" ще се реализират икономии от разходите за енергийни ресурси

Министър Петкова: С изпълнението на проектите по програма свали снимката

След изпълнението на мерки за енергийна ефективност и въвеждане на възобновяема енергия за отопление ще се реализират икономии от разходите за енергийни ресурси. По този начин спестеният финансов ресурс ще бъде насочен към други важни за общините дейности. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на церемония по връчване на договори на 32 български общини и 9 малки и средни предприятия по програмата BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". На събитието присъстваха и посланикът на Кралство Норвегия в България г-жа Гюру Катерина Викьор, както и представители на Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия и офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Министър Петкова благодари на партньорите от Норвегия и изрази увереност, че и през следващия програмен период страната ни отново ще работи успешно по проекти, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Подписаните договори с 32 български общини са на обща стойност 20,5 млн. лв. Средствата се разпределят по две мерки – едната за повишаване на енергийната ефективност – по нея безвъзмездната финансова помощ е над 11 млн. лв., а другата за използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради – помощта е 9,4 млн. лв. Предвижда се в рамките на проектите да се извършат дейности по: рехабилитация и подмяна на отоплителни инсталации, газификация на детски градини, подобряване на енергийната ефективност в сградите, въвеждане на възобновяеми източници за отопление в общински сгради и други. Освен тези две схеми, насочени към обществените сгради, се предоставят и близо 3 млн. лв. на 9 малки и средни предприятия у нас за реализация на проекти за изграждане на инсталации за производство на горива от биомаса.

В две от общините ще се изпълняват проекти и по двете мерки – това са Столична община и община Мадан, подчерта министър Петкова. Тя каза още, че 17 от 34-те договора ще се изпълняват съвместно с норвежки фирми. "Разчитаме на богатия опит на норвежките партньори при реализацията на мерките за енергийна ефективност в обектите", допълни енергийният министър. По думите на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова отпуснатите по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" ще се използват за реализиране на така важните зелени политики.

отпечатай тази страница