Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова и словашкият министър Худак обсъдиха развитието на проекта Eastring

Министър Петкова и словашкият министър Худак обсъдиха развитието на проекта Eastring свали снимката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на икономиката на Словакия Вацил Худак обсъдиха политическата подкрепа на двете страни за проекта Eastring, както и следващите стъпки за реализацията му. "Приоритет в работата на българското правителство е гарантиране сигурността и осигуряване на диверсификация на газовите доставките", каза още министър Петкова. По нейните думи, доказателство за важността на проекта е фактът, че той е включен в десетгодишния план за развитие на мрежите на ENTSOG (Европейската мрежа на операторите за пренос на природен газ).

По думите на министър Худак проектът Eastring предлага не само диверсификация, но и възможност за България да печели от транзитните такси за пренос на газ.

Двамата министри се съгласиха, че е необходимо да бъде създадена работна група с представители на министерствата и транзитните компании от участващите държави, която да уточнява техническите детайли по реализация на проекта.  Първата среща на тази работна група ще се състои вероятно през септември в Братислава. Предстои и подписването на Меморандум за разбирателство между участващите държави в Eastring, с което да бъде осигурена подкрепа на политическо равнище за проекта.

Eastring е проект за свързване на съществуващата газопроводна инфраструктура на Словакия, Унгария, Румъния и България. Очаква се това да осигури потенциал за обмен на природен газ между Централна и Югоизточна Европа. По този начин проектът съдейства за подобряване сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ.  На 21 май 2015 г. четирите държави, участващи в проекта, подписаха в Рига съвместна декларация за реализацията му.

отпечатай тази страница