Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова ще участва в Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в първата среща на Консултативния съвет за изпълнение на проекта за Южния газов коридор. Срещата ще се проведе на 12 февруари, четвъртък,  в град Баку, Азербайджан. Съветът ще открие министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, а приветствие към всички участници ще направи президентът Илхам Алиев. Участие в Консултативния съвет ще вземат представители на Турция, Гърция, Албания, Грузия и други.

Ще бъде представена степента на изпълнение на проектите по Южния газов коридор – Транс-анадолския газопровод (TANAP) и Транс-адриатическия газопровод (ТАП), както и експлоатацията на втората фаза на находището Шах Дениз.

Изграждането на Южния газов коридор ще осигури диверсификация на газовите доставки за България и региона на Централна и Югоизточна Европа. Реализацията на интерконектора България-Гърция ще даде възможност на страната ни да получава природен газ от Азербайджан, свързвайки газопреносната ни мрежа с Транс-адриатическия газопровод.

отпечатай тази страница