Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Италия и България проучват възможностите за засилване на енергийното сътрудничество

свали снимката

Заради географското си разположение България може да бъде енергиен хъб, особено по отношение на преноса на енергия за Централна и Източна Европа. Това беше един от изводите след срещата между италианския посланик Джузепина Дзара и екипа на Министерството на енергетиката.

Италианският посланик разказа за амбициозните планове на правителството на нейната страна в областта на производството на зелен водород. Тя подчерта, че България и Италия имат много добро партньорство и допълни, че двустранното сътрудничество може да се засили до стратегическо ниво.

Тя представи и гостите от Конфиндустрия България – Мила Ненова и Роберто Санторели, както и Хуан Хосе Родригес Балестерос, представител на италиано-испански консорциум, който има интерес да проучи възможни инвестиции и в България, след като компанията е реализирала успешни проекти в Италия, ОАЕ и Румъния.

Заместник-министър Ива Петрова заяви, че най-голямото предизвикателство пред България е трансформацията на въглищните региони, а страната ни вижда водорода като важна технология, която да помогне за тази трансформация. Първият пилотен проект, който се предвижда в тази област, е изграждането на мощност от 55 мегавата електролизьори, част от Националния План за възстановяване и устойчивост. България вече е публикувала и Националната пътна карта за развитие на водорода, а в момента се проучват първичното и вторичното законодателство, за да се създаде и подходяща регулаторна рамка.

От Конфиндустрия България споделиха, че имат желание да промотират инвестициите в страната ни, но искат да знаят повече и за стратегията на правителството.

Приоритетите на кабинета бяха обобщени от Карина Ангелиева, началник на кабинета на министъра на енергетиката, като тя подчерта, че в областта на енергетиката най-важната и спешна задача е завършването на преработения Интегриран национален план енергетика-климат.

Заместник-министър Николай Николов подчерта, че новото правителство има ясна стратегия как трябва да изглежда страната и изрази увереност, че ще успеем да осигурим предвидимост, което е най-важното условие за инвеститорите.

 

отпечатай тази страница