Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България и Турция напредват в работата по меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката

свали снимката

Възможностите за разширяване на сътрудничеството в енергийната сфера между България и Турция бяха обсъдени в четвъртък на среща в Министерството на енергетиката с участието на министър Румен Радев, заместниците му Ива Петрова и Красимир Ненов, началника на кабинета Карина Ангелиева и директорът на дирекция „Енергийни проекти и международно сътрудничество“ Венета Цветкова с турския посланик Айлин Секизкьок.

Беше обсъден напредъкът по текстовете на Меморандума за разбирателство между двете страни, за който министър Радев и турският му колега Алпарслан Байрактар постигнаха принципна договорка на срещата си в Анкара на 27.06.23 г. България има желание за разширяването на текстовете по споразумението и ще предложи сътрудничество в областта на ядрената енергетика, както по отношение на регулациите и стандартите, така и по отношение на обмяната на опит.

Посланик Секизкьок подчерта, че за Турция е изключително важно да има добро партньорство с България. Тя допълни, че редица турски компании проявяват интерес към инвестиции във ВЕИ проекти у нас и имат желание да научат повече за геотермалния потенциал в нашата страна. Министър Радев отвърна, че усилията ни по отношение на геотермалната енергия досега са били концентрирани в законодателната сфера. Той допълни, че България би се радвала да анализира и турския опит по отношение на геотермалната енергия.

отпечатай тази страница