Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България и Северна Македония искат да надградят сътрудничеството в областта на енергийната свързаност

свали снимката

Възможностите за допълнително разширяване на сътрудничеството в сферата на енергетиката между България и Северна Македония беше основна тема в разговора между посланика на Северна Македония у нас г-жа Агнеза Руси Поповска и министъра на енергетиката Румен Радев. На срещата в Министерството на енергетиката присъстваха и зам.-министърът Ива Петрова, началникът на кабинета г-жа Карина Ангелиева, както и експерти от международната дирекция.

Посланикът на Северна Македония изрази надежда да се продължи сътрудничеството по общи проекти в енергетиката и посочи, че страната й има интерес от закупуването на капацитет в газохранилището в Чирен, придобиването на дял в LNG терминала в Александруполис, развитието на проекта за втори интерконектор между България и Северна Македония. Г-жа Агнеза Руси Поповска допълни, че Северна Македония ще разчита на подкрепа от България и по отношение на синхронизирането на националното й законодателство с това на Европейския съюз.

Министър Радев коментира, че по отношение на енергийната свързаност капацитетът на съществуващата газова връзка вече е увеличен с 500 000 кубични метра, но от съществено значение е и електроенергийната свързаност. Той наблегна и на други важни елементи от сътрудничеството между двете страни, включително синхронизирането на работата на борсовите оператори.

И двете страни акцентират върху енергийния преход и развитието на ВЕИ мощности, като потенциалът за сътрудничество и инвестиции е значителен.

отпечатай тази страница