Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Собствениците на имоти от с. Бели бряг ще подадат документи за стартиране на процедура по оценка

Собствениците на имоти от с. Бели бряг ще подадат документи за стартиране на процедура по оценка свали снимката

Собствениците на имоти от с. Бели бряг, които все още живеят в селото, ще подадат документи за стартиране на процедура по оценка на имотите. Това не ги поставя в ситуация на зависимост от държавата, а е база за бъдещи разговори за справедливо обезщетение. За това се договориха жителите на селото на среща със заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков. В петък те протестираха в София за по-високи цени при покупката на техните имоти от страна на "Мини Марица-изток" ЕАД. Дружеството изкупува поетапно жилища и земи в региона, за да продължи добива на въглища, който се извършва по открит способ.

До момента "Мини Марица-изток" ЕАД са закупили 122 имота на жители от селото и остават още около 20. Повечето от хората, които все още живеят там, обаче не са подавали документи за оценка или оценките са твърде стари и така процедурата по продажба на имотите им не може да стартира.

Продажбата е доброволен акт и държавата по никакъв начин не желае да принуждава когото и да било, подчерта по време на срещата заместник-министър Станков. Той акцентира и върху сериозната социална програма, предлагана от  дружеството на жителите от селото, които продадат имотите си. На първо място, те имат възможност да останат да живеят напълно безвъзмездно в своите къщи 2 години след продажбата. Преместването на разстояние до 100 км. на онези от тях, които сменят жилището си, е за сметка на дружеството. "Мини Марица-изток" ЕАД финансира и всички нотариални и държавни такси, местни данъци и комисиона за брокер при покупката на нов имот. На собствениците на земеделски имоти се изплаща и еднократно обезщетение в размер на получената рента за предходната година. Трайните насаждения се оценяват и заплащат според оставащите им години за живот – така например ако едно дръвче ябълка ще дава плод още десет години, тази бъдеща продукция се заплаща в момента на продажбата. Част от рекултивираните след добива на въглища земи се предоставят от мините за земеделско ползване на желаещите лица, за да се съхрани поминъкът им. "Мини Марица-изток" ЕАД осигурява и безплатна правна помощ на хората в процеса на продажба на старото и закупуване на ново жилище.

По график добивът на въглища от района на с. Бели бряг трябва да започне през 2023 г.

 

отпечатай тази страница