Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Съвместна работна група между България и Черна гора ще работи в областта на енергетиката

Съвместна работна група между България и Черна гора ще работи в областта  на енергетиката свали снимката

С цел набелязване и реализиране на конкретни проекти и инициативи за двустранно енергийно сътрудничество ще бъде създадена съвместна работна група между България и Черна гора. Това стана ясно по време на среща на министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Черна Гора Владимир Каварич. На нея присъстваха и съветникът на министър-председателя за енергетиката и индустрията на Черна гора Ранко Милович, извънредният и пълномощен посланик на Република България в Черна гора Младен Червеняков, както и изпълнителните директори на "НЕК" ЕАД Петър Илиев и на "ЕСО" ЕАД Иван Йотов.

Съвместната работна група ще разгледа възможностите за сътрудничество между двете държави в областта на енергетиката. Сред тях е и износът на електрическа енергия от България към Черна гора. Пазарът на електроенергия  у нас е либерализиран, което способства за възможността компании от Черна Гора да закупят електроенергия от различни български производители и търговци.

"България приветства усилията на Черна гора за привеждане на енергийния сектор в съответствие с изискванията на Европейския съюз", заяви Теменужка Петкова. По думите на енергийния министър страната ни може да бъде полезна на Черна гора като сподели своя опит при транспонирането на европейското законодателство в сектор "Енергетика". "Ние изминахме този път - той не е лесен, но не е невъзможно да бъде извървян", категорична бе Петкова. За тази цел от българска страна бе изразена готовност за предоставяне на български експертен състав, който да окаже съдействие за въвеждане на европейското енергийно законодателство в Черна гора.

Министърът на икономиката на Черна Гора Владимир Каварич и съветникът на министър-председателя за енергетиката и индустрията на Черна гора Ранко Милович благодариха на министър Петкова за организираната среща и изразиха увереност за бъдещата успешна работа на съвместната работна група между двете страни в енергийния сектор.

отпечатай тази страница