Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Специализираното образование на експертите в минно-суровинния отрасъл ще повиши качеството в индустрията

Министър Петкова: Специализираното образование на експертите в минно-суровинния отрасъл ще повиши качеството в индустрията свали снимката

"Министерството на енергетиката подкрепя идеята на Българската минно-геоложка камара да се създаде Професионален кариерен център. Решението да се инвестира в кадрите, в тяхното образование, ще повиши качеството на работа в цялата индустрия". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Втората национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", организирана от в."Стандарт", Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската минно-геоложка камара. В дискусията участваха и вицепремиерът Ивайло Калфин и министър Тодор Танев.

 

По думите на министър Петкова с волята на правителството, КРИБ и БМГК ще се преодолее липсата на кадри в сферата на минно-добивния отрасъл. Министерство на енергетиката е подало към Министерството на образованието за следващата учебна година заявка по две професионални направления - "Архитектура, строителство и геодезия" - 120 души, както и 300 души за направление "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми". В Единния орган за управление на подземните богатства, който функционира в рамките на МЕ, ще бъдат осигурени стажове на кадрите от Професионалния кариерен център, обяви министър Петкова. Освен това експертите от МЕ ще преподават в специализирания център, за да предадат своя опит.

 

Минно-суровинният бранш е един от стратегическите в България, категорична бе Теменужка Петкова. В него се формират около 5 процента от БВП и се осигуряват около 30 000 работни места. По нейните думи предстои приемането на Стратегията за развитие на минния отрасъл от МС.

отпечатай тази страница