Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Павлов настоя за диалог между концесионера на мина "Оброчище" и работещите в рудника

Министър Павлов настоя за диалог между концесионера на мина свали снимката

Министърът на енергетиката Николай Павлов проведе по-рано днес разговор с концесионера на мина "Оброчище" във връзка с протеста на работещите там. За разговора е информиран и министър-председателят Огнян Герджиков, който също следи ситуацията.

Министър Павлов настоя работодателят да проведе среща с миньорите в рудника, така че в диалог да се търсят решения на възникналите проблеми. Екип на министерството е на място в мината. В 22:30 на 22 март 2017 г. е извършена проверка на място в самия рудник. Установено е, че рудникът е в добро техническо състояние. Концесионното възнаграждение е заплатено частично. В тази връзка Министерството на енергетиката е усвоило предоставената банкова гаранция и е предприело всички необходими мерки за обезпечаване на дължимите суми.

В късния следобед със съдействието на екипа на Министерството на енергетиката започна среща между работниците и ръководството на мината, на която присъства и омбудсманът  Мая Манолова. Към 18:30 часа разговорите не бяха приключили.

По информация от концесионера, предоставена на Министерството на енергетиката, забавените за месец януари възнаграждения  са изплатени на 14 март и към 22 март 2017 г. са раздадени и последните забавени ваучери за храна.

ИА "Главна инспекция по труда",  е започнала проверка в мина "Оброчище"  на 10 март и днес са връчени наказателни постановления за забавени плащания към работниците за тежки условия на труд.

Договорът за концесия между Министерския съвет и "Евроманган" EАД е сключен през 1999 година за срок от 25 години.

отпечатай тази страница