Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Заместник-министър Николов: Гордеем се с безопасната експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“

свали снимката

България е горда с безопасната, сигурна и екологична експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по време на откриването на съвместен щанд на Европейската комисия, България и Испания в рамките на 67-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия, която се провежда в австрийската столица Виена. Зам.-министър Николов откри щанда заедно с генералния директор на МААЕ Рафаело Гроси, заместник-генералния директор на ГД “Енергетика” на Европейската комисия Масимо Гариба и посланика на Испания в Австрия Н.Пр. Естер Монтерубио Вилар.

В рамките на съвместната изложба България представя иновативно съоръжение за плазмено изгаряне, което се намира на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и е управлявано от ДП РАО. Проектът е единствен по рода си и има съществен принос за намаляване на радиоактивните отпадъци в резултат на извеждането от експлоатация на четирите малки реактора на АЕЦ „Козлодуй“, подчерта г-н Николов. Пред присъстващите той акцентира и върху очакването посетителите на изложбата да станат свидетели и на други забележителни примери за безопасното използване на ядрената енергия в Европа.

В рамките на форума заместник-министър Николов проведе редица срещи със заинтересовани страни  - ЕК, Уестингхаус, EDF, Фраматом и други.

От 25 до 29 септември 2023 г. във Виена, Австрия, се провежда 67-ата редовна годишна сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Това е основният политически форум на организацията, в рамките на който 175-те страни, членуващи в нея, приемат основните документи за нейната дейност – бюджет на организацията, резолюции в областта на ядрената безопасност, науката и технологиите, подобряване ефективността и ефикасността на системата на гаранции по Договора за неразпространение на ядреното оръжие и други.

 

отпечатай тази страница