Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Зам.-министър Николов посети централите "AES Гълъбово" и "Контур Глобал Марица Изток 3"

Зам.-министър Николов посети централите свали снимката

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов посети днес ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" и се запозна с работния процес на  двете топлоелектрически централи. В обиколката на съоръженията участваха и посланикът на Съединените американски щати у нас Марси Рийс, зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, изпълнителните директори на ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ КонтурГлобал Марица изток 3" Оливие Маркет  и Гари Левсли.

Делегацията се запозна с дейностите, екологичните показатели и бъдещите планове за развитие на двете централи. "ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" са сред най-големите инвеститори в сектор "Енергетика" у нас", каза заместник-министър Николов. По неговите думи чрез водените разговори за предоговаряне условията на дългосрочните договори, двете централи са важен фактор за финансовото стабилизиране на енергийната система. Изразена бе подкрепа от американска страна за предприетите от правителството реформи за развитието на българската енергетика.

Към момента продължават водените от българската страна преговори с двете американски централи. По думите на заместник-министър Николов те вървят успешно и съвсем скоро се очаква финализирането им. Заместник-министър Николов изрази задоволство от разбирането при разговорите от страна на американските ни партньори. По неговите думи подписаният на 20 февруари Меморандум за разбирателство с инвеститорите е важна стъпка към положителен резултат от преговорите. С документа двете американски централи поеха ангажимент за  намаляване преференциалните цени на изкупуваната от тях електроенергия. Националната електрическа компания от своя страна се ангажира да им изплати просрочените си задължения.

отпечатай тази страница