Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Зам.-министър Ненов: Нужен е консенсус за алтернативни дейности и качествена заетост в уязвимите от прехода региони

Зам.-министър Ненов: Нужен е консенсус за алтернативни дейности и качествена заетост в уязвимите от прехода региони свали снимката

Изключително важно е да се посочат алтернативните производствени дейности и да се създадат условия за качествена заетост в регионите, застрашени от негативните последици на прехода към нисковъглеродна икономика. Водим активна комуникация за постигане на публичен консенсус по тези болезнени теми, за да може трансформацията да се осъществи по най-плавния начин. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред участниците в дискусията "Нуждата от национален план за справедлив преход", организирана от КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт"-България.

Красимир Ненов се спря подробно върху акцентите в актуализирания Интегриран национален план "Енергетика и климат" (ИНПЕК), който МЕ и МОСВ публикуваха преди броени дни за обществени консултации. Проектът отразява по-високите цели, поставени с европейската Зелена сделка и европейския Закон за климата, Пакета "Готови за 55", Плана RЕPowerEU и др.

ИНПЕК посочва националните цели до 2030 г. в областта на декарбонизацията, енергийната ефективност и сигурност, вътрешния енергиен пазар, научните изследвания, иновациите и конкурентоспособността. Планът визира също намаляване на въглеродните емисии и на зависимостта от внос на горива и енергия, гарантиране на енергия на достъпни цени за всички потребители, подчерта ресорният зам.-министър.

Той обърна внимание върху предприетите спешни стъпки от ведомството да обсъди с всички заинтересовани страни териториалните планове за справедлив преход за основните въглищни региони в страната. За да се смекчат неблагоприятните последици от зелената трансформация, е създаден Механизмът за справедлив преход, включващ Фонда за справедлив преход. Сега акцентът е върху най-скорошното отваряне на покани за кандидатстване и договаряне на предвиденото финансиране според профила на регионите. Сред сферите с най-голям потенциал са чистите технологии, енергията от ВЕИ, изследователската и развойната дейност, индустриалните паркове, обучения и квалификация и др. Всички средства от фонда ще се предоставят след публични и прозрачни процедури, които ще бъдат обявени от МРРБ.

С тези средства в следващите шест години ще бъдат финансирани мерки по подготовката на минните терени за нови икономически дейности, подкрепа за работниците чрез картографиране на техните умения, финансиране на енергийна ефективност с  фокус върху уязвими домакинства и др.

Основен фокус в нашата работа остава бъдещето на комплекс "Марица-изток", където са съсредоточени най-много мощности и заетостта е най-висока. Съвместно със синдикатите и ръководствата на дружествата разработихме краткосрочни и дългосрочни мерки, за да осигурим стабилност в работата му. През февруари тази година Министерството на енергетиката подписа споразумение за консултиране с Европейската инвестиционна банка за разработването на план за развитие и инвестиции в комплекса. Вече започва непосредствената работа по това партньорство за изготвяне на SWOT-анализ за конкурентните предимства на региона и методика за привличане на нови инвестиционни проекти, посочи още зам.-министър Ненов.

 

отпечатай тази страница