Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Въведен е ограничителен режим за снабдяване с електроенергия на територията, обслужвана от "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД

Влошените метеорологични условия от 7 март 2015 г. - обилен снеговалеж и силен вятър причиниха множество аварии и щети в електропреносната мрежа, собственост на ЕСО ЕАД, както и в мрежи средно и ниско напрежение, собственост на електроразпределителните дружествата - "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД. Поради това Електроенергийният системен оператор не е в състояние в момента да осигури пренос на договорените количества електрическа енергия за време, по-голямо от 48 часа, на територията на области, обслужвани от "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД. Привлечени са екипи от цялата страна за спешното отстраняване на авариите.

Предвид създалата се кризисна ситуация и на основание чл. 72, ал. 1, т. 2 и ал. 2 от Закона за енергетиката и чл. 3, ал. 1, ал. 3, т. 1 от Наредба №10 за реда за въвеждане на ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване на производството или снабдяването с електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ, министърът на енергетиката издаде заповед за въвеждане на ограничителен режим за снабдяването с електрическа енергия за областите Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково и Смолян и общините Берковица, Чипровци, Трекляно, Невестнино, Кюстендил, Гоце Делчев, Якоруда, Белица, Разлог, Банско, Сандански, Струмяни, Ихтиман, Самоков и районите Банкя, Панчарево и Парк "Витоша" на област София-град. Ограниченията ще важат до окончателното отстраняване на аварите в електропреносната мрежа. Мерките се изразяват в прекъсване на снабдяването с електрическа енергия на територията на областите и общините, съгласно приложения по-долу списък:

1. Област Смолян

- община Баните;

- община Борино;

- община Девин;

- община Доспат;

- община Златоград;

- община Мадан;

- община Рудозем;

- община Неделино;

- община Чепеларе;

- община Смолян;

- община Лъки

2. Област Кърджали

- община Ардино;

- община Джебел;

- община Момчилград;

- община Крумовград;

- община Кирково;

- община Черноочене;

- община Кърджали;

3. Област Пазарджик

- община Велинград;

- община Ракитово;

4. Област Пловдив

- община Куклен

- община Кричим

- община Асеновград

- община Първомай

5. Област Хасково

- община Минерални бани

- община Стамболово

- община Димитровград

- община Харманли

- община Маджарово

6. Област София-град

- район Банкя

- район Панчарево

- парк Витоша

7. Община Берковица

8. Община Чипровци

9. Община Трекляно

10. Община Невестино

11. Община Кюстендил

12. Община Гоце Делчев

13. Община Якоруда

14. Община Белица

15. Община Разлог

16. Община Банско

17. Община Сандански

18. Община Струмяни

19. Община Ихтиман

20. Община Самоков

 

отпечатай тази страница