Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Теменужка Петкова и Александър Новак ще обсъждат "Южен поток" в телефонен разговор

Проектът "Южен поток" ще бъде тема на обсъждане в предстоящия телефонен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак. Очаква се разговорът да бъде проведен в петък.

Напомняме, че на предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов начерта пред министрите конкретни стъпки по казуса "Южен поток". Като част от тях България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.

Като резултат от проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Румъния и Унгария, г-н Шефчович е упълномощен от държавите–членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта "Южен поток". Планираният сега телефонен разговор между министър Петкова и руския й колега Новак е част от усилията на нашата страна да подкрепи този процес и взимането на окончателно решение по проекта.

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на "Южен поток". Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта.

отпечатай тази страница