Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Изявление за енергийно сътрудничество на енергийните министри на Република България и Република Гърция

Енергийната сигурност, достъпните цени на енергията, диверсификацията на енергийните източници и маршрути са въпроси от първостепенно значение за нашите страни, тъй като са основа за икономическо развитие.

Значителен напредък е постигнат през последните години в резултат на съвместните ни усилия и по-активното двустранно сътрудничество в енергийния сектор. В този контекст, ние, министрите на енергетиката възнамеряваме да актуализираме Меморандума за енергийно сътрудничество, който да насърчава перспективите в двустранните отношения в областта на енергетиката.

Ние, министрите на енергетиката, потвърждаваме отново ангажимента си за насърчаване на устойчиви доставки на енергия на конкурентни цени, въз основа на енергийната стратегия на ЕС, чрез осъществяването на проекти от общ европейски интерес (ПОИ), които засилват взаимната свързаност в нашия регион.

Като основна стъпка и признак на политическа воля в тази посока, отчитаме  подписания на 10 юли 2015 г. в гр. Дубровник, Меморандум за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата, свързани с диверсификацията на източниците и маршрутите и постигане на сигурност на газовите доставки, подписан в рамките на Групата на високо ниво за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), както и приетият План за действие, с приоритетни проекти за регионалната газова сигурност.

Потвърждаваме отново нашата ангажираност за развитието на общ проект за вертикален газов коридор за свързване на Гърция, България и Румъния, с цел да се гарантират непрекъснати доставки и двупосочни потоци, в подкрепа на приоритетния коридор на ЕС "Север-Юг" ("NSI East Gas") и "Южния газов коридор", както и за преодоляване на липсващите връзки, необходими за завършването на взаимосвързан вътрешен пазар с финансовата подкрепа на ЕС. Считаме, че Вертикалният газов коридор е всеобхватен проект, отворен за участие и на други страни от Югоизточна и Централна Европа, които биха желали да се свържат с непосредствените им съседи.

Интерконекторът "Гърция-България" (IGB), съществена част от вертикалния коридор, представлява приоритетен проект за нашите страни и за енергийната стратегия за сигурност на Европейския съюз. Декларираме ангажимента си за неговото бързо изпълнение, съгласно договорения график.  Положителна стъпка в тази посока е приетото от компаниите Окончателно инвестиционно решение за проекта на 10/12/2015 в гр. София. Очакваме успешното приключване на пазарния тест, който да потвърди търговския интерес чрез  резервиране на капацитет в газопровода.

Изразяваме нашата подкрепа на плана за реализиране на терминал за ВПГ (плаващ терминал за съхранение и регазификация на ВПГ, FSRU) в Северна Гърция, който също е проект от общ интерес (ПОИ) за ЕС. Терминалът ще представлява вход за енергийни доставки, който ще улеснява допълнителното диверсифициране на доставките на природен газ за регионалния пазар на Югоизточна Европа и ще е същевременно пазарно-ориентиран проект.

Приветстваме подписването на Споразумението за междусистемно свързване  между ДЕСФА и българския газов оператор "Булгартрансгаз" ЕАД (Сидокастро, 24/6/2016), което ще даде възможност на участниците на пазара за пренос на природен газ (включително от източници на втечнен природен газ)  между нашите две държави, считано от 1 юли 2016 г. Чрез споразумението за междусистемно свързване, свободното двупосочно преминаване на газ се осъществява в общата точка на междусистемно свързване, насърчава се конкуренцията, двустранната търговия, общия просперитет и енергийната сигурност в Югоизточния регион.

От полза за нашите държави и за региона са всички взаимно допълващи се проекти, като съществуващият терминал за втечнен природен газ в Ревитуса, който понастоящем се модернизира, Трансадриатическият газопровод (TAP), който е в етап на изпълнение, интерконекторът Гърция-България, и  развитието на терминала за ВПГ в Северна Гърция, проектите за модернизация на съществуващата мрежа за транзитен пренос на природен газ и националната газопреносна мрежа на Република България,  увеличаване на капацитета на ПГХ "Чирен", както и реализацията на проектите за интерконектори България – Румъния (IBR) и България – Сърбия (IBS), всички те са проекти от общ интерес.

Признавайки, че един напълно функциониращ вътрешен пазар на електроенергия, чрез гладко функциониране на трансграничния обмен, е необходим за засилване на нашето сътрудничество в търговията с електроенергия, ние приветстваме напредъка, постигнат по отношение на изпълнението на нов междусистемен електропровод от 400 kВ между "Марица изток 1" и Неа Санта, който също представлява проект от общ интерес.

Всички горепосочени проекти от двустранен, регионален и европейски интерес определено ще стимулират цялостното икономическо развитие на регионите, в които те се изпълняват и ще са в полза на енергийната сигурност и взаимния интерес на гражданите на нашите две страни.

Тава изявление е израз на усилията на правителствата на нашите страни за засилване на стратегическо сътрудничество в сектор енергетика, в съответствие със своите национални енергийни стратегии и общата енергийна политика на ЕС.

отпечатай тази страница