Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Специалният пратеник Хохстейн и министър Петкова обсъдиха енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа

Специалният пратеник Хохстейн и министър Петкова обсъдиха енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа свали снимката

Специалният пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохстейн и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова обсъдиха постигането на енергийна сигурност в страната и в региона на Югоизточна Европа. По думите на Амос Хохстейн енергийната сигурност може да бъде реализирана чрез диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ. "България е изключително важна за региона", допълни той.

Господин Хохстейн приветства напредъка на България в изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни. Според него през последните месеци се наблюдава тенденция, че правителството работи за постигане на енергийна сигурност в целия регион, а не само на местно равнище. Министър Петкова го увери, че енергийната сигурност е водещ приоритет за българското правителство. "Затова сме фокусирали работата си върху реализацията на тези проекти, които ще я гарантират", допълни тя. По думите й приоритетно се работи по газовата връзка с Гърция. Тя подчерта, че активните разговори с акционерите от "Ай Си Джи Би" продължават, за да се изяснят всички възникнали въпроси.  Теменужка Петкова представи напредъка и по останалите интерконектори.

"Друг фактор за постигане на енергийна сигурност за България е местният добив. Очакваме през есента да приключи конкурсът за търсене и проучване в блоковете "Силистар" и "Терес", каза още енергийният министър. Петкова и специалният пратеник Хохстейн се обединиха около стратегическото значение на газовата връзка България-Гърция не само за доставки на природен газ от Азербайджан, а и от терминалите за втечнен природен газ и други потенциални източници.

По думите им работата на Междуведомствената група за стратегически диалог в сферата на енергетиката между България и САЩ е основа за разширяване на двустранните отношения между страните.

отпечатай тази страница