Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Росен Христов: Време е да спрем дискриминацията на ядрената енергетика в Европа

свали снимката

Българският министър бе председателстващ на министерска среща в Париж.

"Ядрената енергетика е надеждна като технология и достъпна като цена. Реално без нея няма как да се постигнат целите за декарбонизация. Крайно време е този факт да бъде признат и да спрем дискриминацията на ядрената енергетика". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който бе председателстващ на министерска среща на държавите от ЕС, които подкрепят развитието на ядрената енергетика. Форумът, който се проведе в Париж, бе открит от френския министър на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше и еврокомисаря Кадри Симсон.

Росен Христов настоя за  формиране на твърда позиция, че ядрената енергия е важен елемент за декарбонизацията, както и за енергийна сигурност и независимост. "В момента ядрената енергетика е сред тези с най-висока степен на независимост, тъй като по-голямата част от оборудването се произвежда в Европа", подчерта той и допълни, че за сравнение 90% от елементите на соларните панели се произвеждат в Китай, което е своеобразна зависимост. По думите му трябва анализ за енергийния микс на всяка страна - не само като производство, но и като внос. В тази връзка той даде пример с Германия, която като цяло е против ядрената енергетика, но внася ток от Франция, който пък основно е от ядрени централи.

В енергийната среща в Париж участваха министри и представители на 12 държави от ЕС, както и представители на организации за ядрена енергетика. Заедно с министър Христов в българската делегация са и зам.-министър Еленко Божков и началникът на политическия кабинет Любомира Ганчева.

отпечатай тази страница