Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Росен Христов: Днес енергетиката е в сърцето на зеления преход

свали снимката

"Енергетиката беше в центъра на всички събития, свързани с енергийната криза и стремежа към декарбонизация. Днес тя се превръща  в сърцето на зеления преход." Това каза министърът на енергетиката Росен Христов на конференцията Energy for Green Future, организирана от Министерството на енергетиката. Събитието бе открито от президента на страната Румен Радев, който заяви, че явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно да говорим за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще. По думите му само преди месеци назад е било много трудно да говорим за бъдещето, защото "се борихме за всеки ден от настоящето”.

В своето изказване пред форума министър Христов заяви, че цялостната декарбонизация е възможна само с енергетиката.

Енергийният министър отбеляза и електрификацията в транспорта като потенциален сегмент за развитие на зелени технологии в бъдеще.

По-рано през деня в присъствието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев бе подписан Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия, както и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR. Очаква се документът да насърчи сътрудничеството в газовата област, повишавайки сигурността на доставите за ЕС и региона на Централна и Югоизточна Европа.

Конференцията "Energy for green future", чието първо издание се състоя в София, разглежда основни аспекти пред бъдещето на енергийния сектор в контекста на предизвикателствата, свързани със зеленото му бъдеще. Сред тях – електрификацията в транспорта, в индустрията, т.нар. умна енергия и други. Занапред се предвижда форумът да се превърне в ежегоден.

отпечатай тази страница