Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министрите на енергетиката и иновациите обсъдиха потенциално нов инструмент чрез ББР за енергетиката

свали снимката

Нов потенциален инструмент за финансиране на енергийния сектор чрез ББР обсъдиха на среща днес министърът на енергетиката Росен Христов и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев с представители на електроразпределителните дружества.

"Започваме диалог с конкретни сектори, за да чуем нуждата от финансиране, за да се осигурят и разработят необходимите финансови инструменти и специализирани продукти", посочи Пулев. По думите му се разширява портфейлът от инструменти в ББР, като предстоят още срещи със сектори като земеделието и туризма. "Инициирахме днешната среща с министър Пулев, защото знам, че неговите виждания са работещи, а директната среща с ББР не е дала резултат", заяви министърът на енергетиката Росен Христов. Той допълни, че Министерството на енергетиката работи паралелно по няколко линии за подобряване на взаимодействието с електроразпределителните дружества. В тази връзка Христов посочи, че е активирана дейността на министерството по забавени процеси, свързани с Модернизационния фонд. По думите му чрез него ще бъдат отпуснати средства за приоритетни проекти като декарбонизация, модернизация на мрежи, възобновяеми енергийни източници и др.

По думите на Пулев целта на МИР е Банката за развитие да заработи за структуроопределящите индустрии и да запълни нишата, където липсва търговско финансиране, а не да измества частния капитал. Това Пулев определи като основният мандат на всяка банка за развитие. "Искаме да въведем максимално чисти и прозрачни процеси в банката. Ще засилим дейността й по всички направления. Протягаме ръка към различни организации", допълни той. Министърът на иновациите и растежа посочи, че това, което излиза като продукт от банката, не е задоволително. "Средната одобрена експозиция е около 350 000 лв. С тези темпове кредитният портфейл, след редовните амортизации, ще се свива с големи  темпове. Ето защо ще засилим дейността на банката по различните структуроопределящи направления", заяви Пулев.

На срещата електроразпределителните дружества поставиха въпроса за гаранции към борсата и ЕСО от страна на ББР, както и за партньорство с други банки с фокус върху оборотните средства.

отпечатай тази страница