Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката събра международни институции и световни компании за зелено бъдеще

свали снимката

Двудневната международна конференция Energy for Green Future, организирана от Министерството на енергетиката, събра чуждестранни министри на енергетиката, посланици, световни финансови институции и компании от няколко континента, държавни дружества, експерти и учени. Основната тема беше „Електрификацията и управлението на енергията като основен елемент на зеления преход“. Участниците представиха визии за декарбонизация, ролята на различните институции в процеса, както и решения на настоящите проблеми и предизвикателства в процеса на зелен преход. Демонстрирани бяха и най-съвременни технологии от различни сектори. Форумът бе открит от президента на Република България Румен Радев, който подчерта социалната роля на държавата в трансформацията. По думите му след работата на служебното правителство следващо редовно ще може „с летящ старт“ да гради зелено бъдеще. Домакин на събитието бе министърът на енергетиката Росен Христов, който заедно с колегите си от Румъния, Словакия и Турция представиха вижданията си за развитие на енергетиката. Посланиците на Франция и Германия, както и представителите на ЕБВР, Световната банка, ЕИБ споделиха международен опит, резултати и текущи практики. Министър Христов припомни създадената преди седмици държавна компания „Национален енергиен оператор“ ЕАД, чиято задача е именно развитието на нови енергийни проекти, свързани със съхранение и управление на електроенергията.

През втория ден на конференцията участниците продължиха темите с фокус върху ролята на общините и търговските предприятия в процеса на зелен преход.

„Пред нас стоят редица предизвикателства, свързани със Зелената сделка. Ангажиментът ни е да развиваме енергетиката така, че да направим живота си по-комфортен, а индустрията – по-конкурентоспособна“, каза изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Андрей Живков. Стратегията за развитие на електроенергийния сектор предвижда инсталиране на 16 гигавата нови ВЕИ мощности до 2050 г. Предизвикателство пред нас е развитието на мрежите по такъв начин, че тези мощности да се използват, а не да се ограничават, съгласиха се участниците в конференцията. Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков акцентира върху цифровизацията като задължителен елемент на мрежите на бъдещето. Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи усилията на местната власт за екологизиране на транспорта в София. “45% електрически наземен транспорт ще има столицата в края на тази година. Заедно с метрото, което е 52 км, електрическият обществен транспорт ще е около 70%“, каза тя. „Електроенергийният системен оператор работи върху проект за изграждане на национална инфраструктура от зарядни станции за електромобили в близост до подстанции, която ще е част от електропреносната мрежа на България“, съобщи изпълнителният директор на дружеството Ангелин Цачев. По неговите думи, ако съществуват достатъчно зарядни станции, електромобилите ще се превърнат в транспорт на настоящето, а не на бъдещето. На първия етап на проекта се предвижда изграждането на 100 зарядни станции до 2025 г., а на втория – още 100 до 2028 г. Индустрията е №1 консуматор на енергия, използвайки около една трета от световното производство, стана ясно още по време на конференцията. Това налага необходимост от целенасочени усилия за екологизиране на индустриалното производство. Като пътища в отговор на тези предизвикателства участниците в конференцията посочиха електрифициране на производствата си, където това е възможно, както и снабдяване с енергия от собствени източници. В заключение министър Христов съобщи, че се предвижда конференцията Energy for Green Future да се превърне в ежегодна платформа за дискутиране на екологичните предизвикателства пред енергийния отрасъл. Освен редица чуждестранни министри в изключително успешното първо издание участие взеха ръководни представители на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка. Най-новите технологии и иновации, корпоративни политики, насочени към зелено бъдеще, и добри практики споделиха представители на компаниите Shell, Solvey Sodi, Aurubis, Smart Energy, Kercher, Kia & Europcar, Microsoft, Siemens Energy, Energy Dome, Veolia и др. Специално внимание бе отделено на българските общини и техните усилия за зелен преход, както и на възможностите, които предоставя Норвежката програма.

отпечатай тази страница