Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката инициира съвместни проверки с ГИТ на подземни рудници в страната

Министерството на енергетиката инициира съвместни проверки заедно с Главна инспекция по труда на подземните рудници в страната. За това се договориха заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и експерти от ГИТ, които са на място в рудник "Дружба", където днес при взривни действия в шахта "Говедарника" на рудника е загинала жена, служител на мината. Рудникът се намира в близост до село Джурково, община Лъки, област Пловдив. Концесионер е фирмата "Лъки Инвест" АД. Концесията е дадена през 1999 г. за период от 6 години и е удължавана два пъти с по пет години. Добиват се оловно-цинкови руди.

Зам.-министър Станков, заедно с експерти от отдел "Контрол" на дирекция "Природни ресурси и концесии" към Министерството на енергетиката са на мястото на инцидента, за да изяснят причините, довели до него. "За мен остава необяснимо как при спазване стриктните изисквания за обезопасяване при дейности, описани в технологичния паспорт за провеждане на пробивно-взривни работи, служител може е бил на мястото на взрива", заяви зам.-министър Станков. Според разписаните изискванията взривни дейности могат да се извършват при отцепен район от 100 м. за подземни рудници и на 500 м. - при откритите рудници.

От началото на мандата на настоящето правителство е взето решение подземните рудници да се проверяват на място всяка година. До сега проверки на място са извършвани през година, като за останалия период са правени само по документи.

В съответствие с действащите нормативни разпоредби, Министерството на енергетиката извършва ежегоден контрол на предоставените концесии за добив на подземни богатства. Последната проверка на място в мина "Дружба" е извършена през 2013 г., а през 2014 г. дружеството е проверявано по документи. Нарушения на концесионното законодателство не са установени.

отпечатай тази страница