Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова обсъди напредъка по интерконектора с Гърция с партньорите от гръцко-италианския консорциум

Министър Петкова обсъди напредъка по интерконектора с Гърция с партньорите от гръцко-италианския консорциум свали снимката

Българо-гръцката газова връзкавръзка е изключително важен проект за страната ни и за ЕС

"Междусистемната газова връзка Гърция - България е изключително важен проект не само за нас, но и за целия Европейски съюз". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с партньорите на БЕХ по проекта – гръцко-италианския консорциум "Посейдон". Двете страни обсъдиха напредъка по реализация на интерконектора, изпълнението на дейностите по разработената пътна карта и необходимостта от последващи действия за ускоряването му.

Министър Петкова запозна своите гости с разговорите си по тази тема със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, който е потвърдил сериозния интерес на ЕС към проекта. "Имаме уверение, че комисията ще осигури необходимото финансиране за изграждането на връзката, но ние трябва да следваме стъпките, начертани в пътната карта", увери тя представителите на гръцко-италианския консорциум.

"Българската страна работи за ускоряването на проекта и потвърди в бюджета за тази година държавна гаранция от 80 млн. евро за него. Това е израз на стратегическото значение, което отдаваме на интерконектора", посочи още министър Петкова.

"Този проект е от изключителна важност и за нас, както и за нашите правителства", посочиха партньорите от "Посейдон" по време на срещата. Те уточниха, че имат волята да подпишат окончателно инвестиционно решение до 29 май, след като преди това бъде подписано ново споразумение, което да ускори развитието на проекта според разписания график в пътната карта. Това ще позволи започването на строителните дейности през март следващата година и завършването на проекта през 2018 г.

Двете страни се съгласиха, че спазването на графика на разписаните в пътната карта дейности и срокове е от ключово значение за  успешната реализация на проекта.

Интерконекторът Гърция - България се явява връзката на страната ни с Южния газов коридор. Изграждането му е изключително важно за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ както за България, така и в целия регион. Проектът е стратегически за ЕС и е определен за проект от общ интерес.  Той е ключов и за реализацията на инициативата на България, Гърция и Румъния за изграждане на Вертикален газов коридор. По предварителни данни инвестицията за интерконектора е на стойност 220 млн. евро. В смесеното дружество, което трябва да изгради и експлоатира тръбата, с равни дялове участват БЕХ и "Посейдон" (в което акционери са гръцката ДЕПА и италианската Едисон).

отпечатай тази страница