Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България и региона

свали снимката

"Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред основните приоритети в работата на настоящето правителство. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и региона, така и за постигане на целите за декарбонизация", заяви министър Малинов. Той се срещна с регионалния директор на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за Европа и Северна Африка г-н Хюнг-Хван Парк.

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности.

По време на разговора министър Малинов подчерта, че инвестиция от подобен мащаб е изключително важна за българската икономика. "Разчитаме на съвместното ни сътрудничество за успешната реализация на проекта при спазване на всички изисквания за сигурност и безопасност, в предвидените срокове и бюджет. За нас е изключително важно в дейностите по изграждане на новите ядрени мощности да бъдат включени български компании със съответната експертиза", подчерта още Малинов.

Припомняме, че с решение от 23-ти февруари 2024 г. южнокорейската компания "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" бе избрана за провеждане на преговори за потенциален строител за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на 7-и и 8-и блок на площадка №2 на АЕЦ Козлодуй с технология AP1000 на американската Уестингхаус.

отпечатай тази страница