Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Румен Радев проведе среща със заместник-генералния директор на Генерална дирекция "Енергетика" в Европейската Комисия Масимо Гариба

свали снимката

България продължава да предприема мерки и  да работи активно за осъществяване на реална диверсификация на доставките на ядрено гориво за атомната ни централа. Това заяви министър Румен Радев в рамките на среща днес в Министерството на енергетиката със заместник-генералния директор на Генерална дирекция "Енергетика" в Европейската Комисия Масимо Гариба. В разговора участваха също  заместник-министрите Николай Николов и Красимир Ненов, заместник-началникът на отдел „Ядрена енергия, ядрени отпадъци и извеждане от експлоатация" на ЕК Джанфранко Брунети, Мишел Сонк, служител по политиките – сектор „Извеждане от експлоатация“ на ЕК и експерти от българското ведомство.

Като основен приоритет за страната ни при осъществяването на диверсификацията на доставките на ядрено гориво министър Радев открои спазването в най-висока степен на ядрената безопасност и гарантирането сигурността на енергийните доставки.

Сред темите на разговора бяха също актуалната обстановка в българската енергийна система и разработените от България Териториални планове за справедлив преход. По думите на министъра на енергетиката основна цел е осигуряването на сигурността на електроенергийната система и електроенергийното производство, както и фокусиране върху бъдещето на дружествата и необходимите решения за запазване на работните места при прехода към нисковъглеродно производство.

Румен Радев подчерта, че страната ни разчита на подкрепата на Европейската комисия при осигуряването на възможност регионите да се развиват по най-добрия начин за местните общности.

отпечатай тази страница