Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Росен Христов дари генератори на българите в Болград, Украйна

свали снимката

Министърът бе посрещнат с пита от местните хора

 

Министърът на енергетиката Росен Христов лично предостави дарение от 18 генератора в украинския град Болград, където 70% от населението са етнически българи. Той бе посрещнат от председателя на дружество "Св. св. Кирил и Методий" Иван Половнюк, директорите на гимназията "Георги Сава Раковски" Снежана Скорич, на Центъра за българска култура Галина Иванова, председателя на Болградския районен съвет Михаил Садаклиев и председателя на Болградската районна държавна администрация Генадий Бамбура и др.

Министър Христов започна посещението си от гимназията, където учат 500 българчета. В момента обучението там се осъществява на смени - 250 деца присъствено, колкото е капацитетът на бомбоубежището, и още толкова дистанционно. На всеки две седмици групите деца се сменят. "Впечатляващо и респектиращо е, че това училище, изградено със средствата и труда на българските преселници преди толкова много години, днес продължава да възпитава родолюбие и уважение към България", каза Христов. Той разгледа българския културен център, както и църквата. По думите на местните електричество има само два часа на ден в града, а в близките села няма с дни. Те благодариха за помощта и добавиха, че освен за гореизброените учреждения, генераторите ще бъдат ползвани и за местната болница.

Дарителската акция бе организирана от Министерството на енергетиката и финансирана от дружествата към БЕХ. Помощта е в отговор на молбата на дружество "Св. св. Кирил и Методий", гр. Болград, с председател Иван Половнюк. Именно той се свърза с Министерството на енергетиката с апел за предоставяне на генератори, тъй като в резултат на военните действия голяма част от енергийната инфраструктура е разрушена.

Министър Христов предаде и дарение от сдружение Гръцки бизнес съвет в България с председател Минко Герджиков, които закупиха лакомства и суха храна за сънародниците ни в навечерието на Коледа.

отпечатай тази страница