Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Радев: 50-годишният опит на България в експлоатацията на ядрени мощности е огромен актив

свали снимката

Нашата страна има 50-годишен опит в надеждната, безопасна и сигурна експлоатация на ядрени мощности и това е огромен актив, който следва да надграждаме. Развитието на допълнителни генериращи капацитети е перспектива, която ще следваме, така че през 2034 г. електроенергийната система да разполага с присъединен нов ядрен блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, а няколко години по-късно – и с още един блок.  Това каза министърът на енергетиката Румен Радев по време на третата международна ядрена конференция „Възможности на ядрената енергетика за декарбонизация на енергийния сектор – технологии, проекти и услуги“, която се провежда в София. Министър Радев акцентира върху ролята на ядрената енергетика за изпълнение на амбициозните европейски цели за декарбонизация и зелена икономика.

По неговите думи, избраното инженерно решение за ядрения остров на новия 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е за технология АР 1000. Днес със свое решение Министерският съвет одобри текста на проект на междуправителствено споразумение със САЩ за сътрудничество в ядрената област. Усилията на двете страни са то да бъде подписано в рамките на следващия месец.

Пред участниците в конференцията министър Радев изясни детайли от графика, който следва правителството, така че 7 блок да бъде присъединен към електроенергийната система през 2034 г. В момента се търсят потенциални строители на блока и до 2 февруари се очакват първите апликационни форми, за да бъде направена кратка листа с квалифицирани изпълнители. Стартирана е и процедурата по ОВОС за проекта. Очакванията са, че тя може да приключи в рамките на около 2 години. Целта е до лятото на следващата година инженерингът по проекта да е завършен и да вървим към приемане на окончателно инвестиционно решение, обобщи министър Радев.

отпечатай тази страница