Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Всички аварии в страната бяха отстранени за по-малко от 72 часа

Министър Петкова: Всички аварии в страната бяха отстранени за по-малко от 72 часа свали снимката

През първия ден на възникване на аварии по електропреносната мрежа - 17-ти януари, 1144 населени места останаха без захранване заради тежките метрологични условия. Трите електроразпределителни дружества и Електроенергийния системен оператор реагираха адекватно и авариите бяха отстранени за по-малко от 72 часа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещение в централата на ЕВН България в град Пловдив. Тя бе категорична, че благодарение на извършените инвестиции през есента, навременната превенция и законодателните промени, с които се увеличиха просеките за енергийните обекти, сега авариите са минимизирани.

Заедно с колегите от Комисията за енергийно и водно регулиране проверихме дали трите електроразпределителни дружества спазват правилата за отчитане, което се извършва най-малко веднъж месечно на период не по-дълъг от 31 дни, каза министър Петкова.

По време на среща с изпълнителния директор на ЕВН България Робърт Дик енергийният министър подчерта, че ще продължи съвместната работа между МЕ и трите електроразпределителни дружества, за да се възстанови доверието в българския енергиен сектор.
До момента при проверките е констатирано подобряване на софтуерния продукт на Енерго-ПРО с цел спазване на нормативните изисквания за отчет на електромерите. На територията на ЧЕЗ не са констатирани нарушения по отношение на отчетния период.
Министър Теменужка Петкова и зам.-министър Николай Николов присъстваха на проверка на така наречения "умен електромер", при който данните се прехвърлят автоматично без външна намеса.

отпечатай тази страница