Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова разговаря с посланика на Азербайджан Н.Пр. Наргиз Гурбанова

Министър Петкова разговаря с посланика на Азербайджан Н.Пр. Наргиз Гурбанова свали снимката

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергийната област бяха в центъра на разговора на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с посланика на Азербайджан у нас Н.Пр. Наргиз Гурбанова. Посланик Гурбанова изрази заинтересоваността на своята страна от развитието на проектите, свързани с Южния газов коридор, както и интереса на каспийската държава да бъде надежден източник на доставки за Европа.

Министър Петкова запозна своя гост с напредъка по реализация на  проектите за междусистемни връзки на България със съседните държави и в частност – на тази с Гърция, която ще осигури реална диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за региона на Югоизточна Европа. "В края на м. март приключва първата част от пазарния тест на проекта – подаването на необвързващи оферти от потенциалните ползватели на интерконектора", информира министър Петкова. По нейните думи всички необходими документи за стартиране на строителството на връзката на българска територия вече са издадени. Според приетата пътна карта за реализация на проекта, строителството му трябва да започне през октомври тази година, а за начало на търговската експлоатация е определена втората половина на 2018 г.

Министър Петкова запозна посланик Гурбанова и с проекта на правителството за изграждане на газоразпределителен център на българска територия. "Проектът за този център бе включен в списъка проекти от общ интерес на ЕК, което е доказателство за потенциала, който виждат в него и нашите европейски партньори", каза енергийният министър. По нейните думи, предпоставките за успешната му реализация са свързани със стратегическото географско положение на страната, добре развитата национална и транзитна газопреносна мрежа, изграждането на междусистемната свързаност със съседните държави, както и перспективите за собствен добив от площите в черноморския шелф – "Хан Аспарух" и "Силистар".

Предстои да бъдат съгласувани удобни и за двете страни дати за провеждане на заседание на междуправителствената комисия, която не се е събирала от осем години. Съпредседатели на комисията от българска страна са министрите на икономиката и на енергетиката, а от азербайджанска – министърът на транспорта.

отпечатай тази страница