Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Продължават проверките на ЕРП-та за гарантиране сигурността на енергийната система

Министър Петкова: Продължават проверките на ЕРП-та за гарантиране сигурността на енергийната система свали снимката

От днес в продължение на три дни ще бъдат проверени обекти на "Енерго-про" за готовността за предстоящия есенно-зимен сезон. Ще бъдат инспектирани електроенергийни обекти в Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Добрич, Търговище и Поповица.

По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова целта на проверките е превантивно да се вземат всички необходими мерки, така че да се гарантира сигурността на електроенергийната система. Тя припомни, че през месец март над 1179 населени места бяха без електроснабдяване. След края на проверките ще бъде изготвен цялостен  доклад, който ще е публичен за всички потребители. Министър Петкова, заедно с кмета на Община Габрово Таня Христова и областния управител на града Николай Сираков, посетиха подстанция "Синкевица". В подстанцията са подменени прекъсвачите и е извършена необходимата подготовка за зимния сезон. Изпълнителният директор на "Енерго-про Варна" Момчил Андреев информира, че на територията на община Габрово има 30 аварийни екипа. По думите му просеките в района са почистени в необходимия периметър.

Министър Петкова припомни, че са изготвени промени в Наредбата за сервитутите на енергийните обекти. Предстои тя да бъде обнародвана до петък. До сега отстоянието на просеките бе до 3 метра, ако то е недостатъчно, по искане на енергийните предприятия, сервитутът може да се увеличи от 4 до 10 метра. До момента екипът на МЕ е приключил проверката на територията на ЧЕЗ, подменени са стълбове, направена е подготовка за есенно-зимния сезон. Министър Петкова подчерта, че са изготвени препоръки за увеличение на просеките.

отпечатай тази страница