Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Дейностите по модернизация на 5-ти и 6-ти блок се движат по график

Дейностите по модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на ядрената централа в Козлодуй се движат по график. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на блиц контрол в комисията по енергетика в Народното събрание. По нейните думи удължаването на живота на двата блока в АЕЦ "Козлодуй" е един от основните приоритети на българското правителство. Двата блока имат лиценз за работа до 2017 г. и съответно до 2019 г. "Сроковете за модернизация са така разчетени, че резерв от време няма", допълни Петкова.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов увери народните представители, че закъснение по извършване на работите за удължаване срока на експлоатация няма. Той изрази надежда, че дейностите по модернизацията на 5-ти блок може да приключат в по-ранни срокове. По неговите думи цялата необходима информация ще бъде изготвена до месец ноември 2015 г. и ще бъде внесена в Агенцията за ядрено регулиране.

Министър Петкова обяви, че в бизнес програмата на АЕЦ "Козлодуй" за тази година е предвиден финансов ресурс за удължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок. Малко над 270 млн. евро са необходими за модернизацията, а до момента са похарчени около 190 млн. лв., обяви министър Петкова. По думите й, ако се наложи ще се търси и възможност за външно финансиране.

отпечатай тази страница