Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: Няма да се стигне до фалити и спиране на топлоподаването заради по-скъпия газ

свали снимката

Вземаме допълнителни мерки, за да защитим потребителите заради по-високата цена на газа. Това каза на брифинг днес министърът на енергетиката Александър Николов.

Той увери, че Министерството на енергетиката няма да допусне спекулации по темата и е възложило пълен преглед по оперативното управление за доставките, осигурени от "Булгаргаз", както и на други дружества под шапката на БЕХ.

Министерствата на енергетиката и на финансите ще адаптират при нужда мерките за компенсация, така че рисковете за дружествата, свързани с топлоподаването, да бъдат избегнати за целия отоплителен сезон. Фалити също няма да бъдат допуснати. Министърът подчерта, че програмата за компенсиране на високите цени в енергетиката е нова и продължава да се оптимизира. Той изрази надежда, че по-ниските цени на газа, увеличените доставки и намаленото ползване поради топлото време ще се отразят положително на стойността му в бъдеще.

На най-високо равнище продължават и усилията за гарантиране на количествата синьо гориво от Азербайджан при по-добри цени от настоящите, допълни той. Ще се разследват и причините за забавяне при инфраструктурните проекти, в това число и този за разширение на капацитета на хранилището за природен газ в Чирен.

Александър Николов подчерта още, че цените са пряко свързани с ценовата динамика при петрола, европейските газови пазари и ограничените запаси в Чирен, но въпреки това  българският газов пазар все още е доста по-конкурентен от редица чуждестранни.

Министърът бе категоричен, че проверките в дъщерните дружества от системата на БЕХ, включително "Булгаргаз", са функция от решенията на техните ръководства. Той анонсира също, че му предстои среща с гръцкия министър на енергетиката Костас Скрекас, на която ще бъдат дискутирани причините за забавеното изграждане на газовия интерконектор с южната ни съседка. Това затруднява диверсификацията на доставките природен газ за България. На разговорите ще бъде поставен и въпросът за неустойките заради проблема.

отпечатай тази страница