Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: Изпълнението на целите за декарбонизация влияе различно върху богатите и бедните държави

свали снимката

Изпълнението на целите за декарбонизация влияе различно върху богатите и бедните държави. Затова България застъпва позицията, че преходът към въглеродно неутрална икономика трябва да бъде плавен и съобразен със спецификите на всяка отделна държава. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на заключителната конференция по проекта за подготовка на териториални планове за справедлив преход на осем въглеродно интензивни области - Варна, Хасково, Бургас, Ловеч, Габрово, Търговище, Сливен и Ямбол.

Коментирайки последиците от войната в Украйна за енергийните системи в Европа министър Николов подчерта, че е необмислено да се затварят мощности, които могат да продължат функционирането си с много по-ниски въглеродни емисии. Напредването на технологиите осигурява такава възможност. Така подходът към декарбонизация ще бъде различен в бъдеще – не затваряне на мощности, а технологично обновление, сподели очакванията си енергийният министър.

Проектът "Осигуряване на подкрепа на правителството на България/ Министерство на енергетиката и осем въглеродно интензивни области в подготовката на териториални планове за справедлив преход" се финансира от Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Изпълнител на дейностите е Световната банка. Осемте изследвани въглеродно интензивни региона покриват 30% от територията на страната, в тях живеят 25% от населението и произвеждат 19% от брутния вътрешен продукт. Анализът на Световната банка дава оценка на предизвикателствата, нуждите и целите пред трансформацията на тези региони, за да се смекчат негативните последици от прехода и да се гарантира устойчивото им развитие в бъдеще. Анализът ще послужи като основа за разработване на териториалните планове за преход в тези региони – необходимо условие, за да могат те да се възползват от предвиденото за България европейско финансиране на стойност 1.17 млрд. евро.

 

отпечатай тази страница